Det är verkligen lugnt och skönt i Stockholm i sommar, när stockholmarna har lämnat stan och turisterna är så få. Det blir en annan känsla i Stockholm när det är färre människor och bilar – ljudnivån och stressen minskar – och speciellt i år när mycket som brukar dra turister håller stängt. Men det finns ändå en hel del att göra. Här kommer ännu en sommarhälsning från mamma Ulla och syster Louise från det vackra Djurgården.

En soliga lördagsförmiddag i juli beger vi oss ut på Djurgården för att titta på den den amerikanska konstnären Alice Aycocks skulpturer, som placerats på båda sidor om Djurgårdsbrunskanalen. En perfekt konstrunda med social distansering.

Utrustade med karta över var exakt Alice Aycocks skulpturer ligger placerade börjar vi vår vandring vid Strandvägen och över Djurgårdsbron och tar sen till vänster genom den stora Blå porten.

.

.

För den hungrige finns det gott om trevliga matställen här. Vi passerar anrika krogen Gotthem som har en inbjudande uteservering. Den har snabbt blivit ett populärt häng i solen. Lite längre upp i backen ligger Skånska gruvan med sin härliga terass, men vi har blicken riktad mot Rosendals Trädgård, där den första av Alice Aycocks skulpturer är placerad.

.

Skånska gruvans terrass med café.

.

Vi går ofta till Rosendal för att njuta av maten, plocka buketter från odlingarna, köpa bröd i lantboden, botanisera runt fantastiska plantor eller bara hänga i hängmattan – men idag har vi fullt fokus på Alice Aycock.

På väg mot Rosendals slott och den vackra trädgården.

.

Alice Aycock, som är bosatt och verksam i New York, har haft stora framgångar internationellt sedan 1970-talet. Utställningen på Djurgården består av sex skulpturer ur den hyllade serien ”Turbulences”. Inspirationen till verken har hon hämtat ur extrema väderförhållanden, som storm och tornados. Verken visas till och med den 27 september.

Den första skulpturen ”Alien twister” med sin fantastisk vindrörelse står fint placerad i örtagårdens skydd.

Alien twister

Vi fortsätter förbi vackra Rosendals slott och nere vid den nya Folke Bernadottes bro är ytterligare två skulpturer är placerade. De är mycket vackert placerade med sina sirliga detaljer.

Untitled cyclon.
Hoop-La.

.

Den nya bron har blivit en favorit – med ett precis lagom lång avstånd från Strandvägen, för att komma över på andra sidan Djurgårdsbrunskanalen.

Precis efter bron hittar vi de tre sista skulpturerna. Deras levande rörelser och stormiga linjer känns igen. Vi känner oss glada, närmast upprymda av en mycket sevärd och spännande utställning, som vi varmt rekommenderar.

Devil whirls.
Twister grand (tall).
Spin-the-spin.

.

På vägen tillbaka mot stan, ligger museerna på rad. Vi ser fram emot att besöka Tekniska museet, Etnografiska museet, Polismuseet och Sjöhistoriska museet i höst.

Många glada sommarhälsningar
Ulla och Louise

Ps. Läs mer om utställningen här: https://www.kungligaslotten.se/kalendarium/evenemang/skulpturutstallning-2020.html

En reaktion till “Skulpturutställning på Djurgården i Stockholm

  1. Tack ännu en gång Lovisa och Ulla för jättefint tips. Så vackra skulpturer att beskåda. Den ska vi åka ut och titta på. Trevlig promenad. Kram❤️❤️😍 Du är en mycket duktig fotograf Lovisa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *