Nu när det är sommar och jag har tid över att fundera över Jacobssons historia och hur farfar Nils beslut att öppna Jacobssons på Kungsgatan efter andra världskriget har påverkat mig och min familj. Tänk att vi, efter 75 år, arbetare med det som han tänkte ut och skapade mitt under brinnande krig. Det tror jag inte han kunde ha föreställt sig.

Efter en vår av corona har verkligen vår webbutik tagit fart. Det känns fantastiskt spännande att ta arvet från min farfars, hans far och farbror, vidare in i framtiden med webbutik, sociala medier och nya platser för möten mellan människor.

Vi ska självklart fortsätta erbjuda en service som är utöver det vanliga, med engagerade och kunniga medarbetare både i webbutiken och butiken. Det är mitt arv tillsammans med mina fantastiska kollegor som gör att Jacobssons finns kvar och växer (dock inte i år).

Innan vi tar steget in i framtiden, här är några bilder från 75 år sedan. Hur såg det ut då? Det är foton och tidningsklipp som jag har hittat både på kontoret och hemma i mitt föräldrahem.

.

Tidningsartikel från invigningen av Jacobssons, Kungsgatan 53 – Stockholms Broadway!

.

Jacobssons i bilder

På 40-talet sålde min farfar i första hand kappor, eftersom det inte hade funnits att köpa under kriget var efterfrågan stor. På 50-60-talen satsade han på brudklänningar och vi hade till och med en egen skåpbil som körde hem brudklänningarna till kunderna), eftersom ”alla” skulle gifta sig. När ungdomsmodet kom på 60-talet såg farfar vad som var på väg att hända och öppnade ytterligare två butiker. Min farfar var skicklig att läsa av trender och blev väldigt lyckosam.

Jacobssons tar form och invigningen var den 1 september 1945.

.

På den tiden hade vi flera rum en trappa upp ovanför butiken.

.

.

Så här såg butiken på Kungsgatan ut innan invigningen. Nästan samma yta som idag!

.

Nils och Zeda Jacobsson

Under 50-talet var farfar och farmor en del av Stockholms ”jetset” av modeskapare, konstnärer och skådespelare, som umgicks och roade sig i Stockholm. Farfar och farmor hade ett vackert hem på Värtavägen i Stockholm och ett sommarhus i Askim, utanför Göteborg. Det var ett flott liv de levde – och butikerna och samhället växte. Många som sålde kläder på den tiden, både butiksägare och agenter, tjänade stora pengar (det fanns ingen moms eller sociala avgifter på den tiden). Vilken tid det var!

Farmor Zeda i vacker långklänning med min pappa Lennart och faster Christina.

.

Familjen Nils Jacobsson i vardagsrummet på Värtavägen.

.

Pappa Lennart i fin kappa,med farmor Zeda i bakgrunden.

.

Farmor Zeda visar upp sitt hem i en veckotidning.

.

På 70-talet kom ”billighetskedjorna”, oms och moms infördes och kraven på företagarna växte. Många mindre butiker stängde igen, köptes upp eller gick i konkurs. Farfar sålde två av sina butiker till Kapp-Ahl, som växte sig stora då, och pappa tog över butiken på Kungsgatan. Pappa och mamma drev butiken tillsammans fram till 2007. Pappa med butikskunnandet och mamma med modekunskapen. Fantastiskt!

Ja, det var lite av vår familjehistoria. Jag skriver det här för att jag vill ge dig en bild av den kunskap och erfarenhet som vi har hos Jacobssons. När du handlar hos oss vet du att vi ”kan det här”.

Jag är generation fem och redan nu arbetar nu min dotter Lovisa hos Jacobssons, med ansvar för webbhandel och sociala kanaler.

Charlotte

6 reaktioner till “Bilder från Jacobssons historia

 1. Väldigt roligt att läsa om familjens historia och se bilderna. Fascinerande att se de stora utrymmena och förhållandevis få plagg. Tack för att du berättar detta.

 2. Hej Charlotte!
  För mig är det roligt att läsa er historia eftersom min mamma hade modeaffär, Gejlers på Götgatan i 46 år som ni sedan köpte. Dessförinnan hade hon även en annan butik.
  Hon var besviken att inte jag tog över.
  Jag läste juridik. Utan att själv vara särskilt
  tjusigt klädd följer jag alltid modet i svensk och internationell press samt handlar oftast hos Jacobsson.
  Hälsningar Lenah (Gejler) Ljungström

  1. Hej Lenah

   Stort tack för din kommentar. Vad kul att din mamma startade Geijers. Jag var en hel del i butiken och hälsade på mamma och Barbro Moberg när de drev butiken ihop. Det var en mycket fin affär!

   För mig var det inte alls självklart att jag skulle ta över Jacobssons. Jag läste ekonomi och jobbade på SEB i nästan tjugo år, men till slut tröttnade jag på att vara tjänsteman – och hade turen att mamma och pappa hade butiken kvar på Kungsgatan. Det började som ett test hösten 2004 – och sen dess är jag kvar. 2007 tog jag över butiken.

   Jag har faktiskt inte ångrat en enda dag – det är fantastiskt kul att driva eget och ännu mera meningsfullt när det är ett familjeföretag. Så jag förstår din besvikelse.

   Mode är kul! Jag är heller inte speciellt tjusigt klädd, men jag gillar kläder och mode och service. Varje ny modesäsong är lika spånnande.

   Stort tack och så kul att du delade med dig av din historia, Charlotte

 3. Intressant läsa om Jacobssons historia. Varit kund sedan början av 80 talet. Alltid känt mig välkommen,trevlig och kunnig personal.Jacobsson känd för kvalitetskläder. Under pandemin handlat på nätet fungerar väldigt bra,
  Hälsningar Gertrud

  aalt

  1. Hej Gertrud

   Stort tack för din kommentar. Kul att du gillade att läsa det jag skrivver – och att du gillar vår butik.

   Jag har världens bästa medarbetare, som jag har jobbat hårt för att hitta och gör allt för att behålla. Kul att det märks!

   Stort tack igen, Charlotte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *