Idag firar vi Mors dag i Sverige och jag vill skicka ett stort grattis till alla mammor på deras egen dag. Idag kan du fira dig själv, som mamma, men även som kvinna och dotter. Grattis!

Min mamma Ulla har i nästan sjuttio år varit väldigt kläd- och modeintresserad. Efter åren på Märthaskolan, olika modehus i Paris samt Stilmönster i Stockholm blev det Jacobssons för hela slanten. Jag frågade min mamma om vilka råd hon vill ge till dig som är kund hos oss. Så här svarade hon:

Vad är viktigast när man väljer ett plagg?

Det viktigaste när du väljer ett plagg är att det passar dig och din figur. Du ska inte välja plagg som din väninna passar i eller som du sett i en tidning, utan du ska välja plagg som framhäver det fina med din figur och döljer det som behöver döljas. Har du svårt att se själv, ta gärna hjälp. Vad gäller färger ser du om färgen är rätt när du får på dig plagget. Får du lite färg i ansiktet av plagget, är det rätt nyans.

Näst viktigast är behovet. Du ska alltid köpa plagg som du behöver och som du har användning för. Fråga dig själv när du handlar en ny topp eller jumper om den passar till de som redan finns i din garderob. Då blir plagget ofta använt – och länge.

Köp inte plagg som bara ska användas en gång (om det inte är kris).  Det är bortkastade pengar att inte använda plaggen som finns i garderoben. Har du köpt ett nytt plagg – använd det – även om det kan kännas lite för fint en vanlig vardag.

Tredje rådet är att välj plagg som är bekväma – det måste kännas bekvämt på! Är det något fel på plagget, se om du inte kan få det ändrat hos en skräddare. En skräddare kan göra under.

Följer du de här råden, har du plagg som du kommer att kunna ha länge.

Det är få som är lika kunniga och erfarna som mamma – hon kan allt om sömnad och kvaliteter. När jag var barn åkte mamma och pappa på mässor i Europa och köpte in kläder. Sedan jag tog över Jacobssons 2007 har mamma följt med på alla inköp som hon har velat. Hon har flera gånger åkt med min syster Louise och mig till mässorna i London, Paris och Berlin. Mamma är ALLTID lika road av att titta på kläder – och intresset bara fortsätter.

Stort grattis på Mors dag!

Mamma och jag vid entréen in till mässan Scoop i London förra sommaren.

.

Jag, Lovisa och mamma Ulla på väg på inköp förra vintern. Alltid lika kul!

.

Mamma på inköp hos Camilla Thulin. Camilla och mamma har samma intresse för sömnad, kvalitet och tyger.

.

.

Mamma letar noggrant igenom efter något snyggt att handla till butiken.

.

Mamma Ulla och syster Louise tittat på ett nytt märke i London.

.

Till min mammas stora glädje är min dotter Lovisa minst lika klädroad som hon är – och de tittar gärna på kläder ihop. Lovisa dyker gärna in i mormors garderob när hon är hemma från London och tar på sig något därifrån.

.

Mamma på 60-70-talet

Här är två underbara bilder jag hittade på mamma (och pappa) i mitt fotoalbumet. Alltid lika snygg!

Mamma i härlig grön 70-tals outfit med pappa Lennart i coola byxor.

.

Fina mamma med min syster Louise och mig 1967. Mamma sydde självklart våra kläder så att vi matchade varandra.

.

Jag hoppas att du får en fin dag idag. Jag ska äta middag med min mamma och syster på balkongen! Vi ses, men vi håller avstånd och har plasthandskar.

Charlotte

4 reaktioner till “Grattis på Mors dag! Några ord om Min mamma.

 1. Underbar berättelse. Känner igen mycket från 60-talet från min tid som modeassistent på Vecko-Revyn. Vilken genuin bakgrund ni har i företaget!
  Jag räknar mig som stamkund! Det är inte bara i corona-tider jag vill handla på nätet. Min första kontakt med er var för länge sen, när jag handlade Masai. Då var det inte på ”det där nätet” som mamma kallade det!

  1. Hej Eva

   Stort tack för din fina kommentar.

   Vad kul att du har arbetat med mode på Vecko-Revyn. Spännande! Det var tider det!

   Min mamma och syster har roat sig med den senaste veckan att ta ner min mammas gamla fina kläder från 60-talet och fota mamma i dem. Planen är att jag ska lägga ut dem i min blogg om någon vecka. Min kreativa syster har tagit superfina bilder.

   Stort tack för att du har handlat så mycket hos oss. Jag ser dina beställningar titt som tätt – och jag är så glad över att du har hitta mycket fint hos oss.

   Jag ser fram emot att se dig i butiken igen.

   Charlotte, Jacobssons

 2. Hej!
  Vilket fint inlägg om din vackra, kunniga mamma.
  Min älskade mormor var skicklig sömmerska och lärde mig och mina systrar mycket om kvalitet och hur man ska tänka vid inköp.
  Min studentbalklänning som hon sydde har jag sparat och den är lika vacker nu som då. Den är från 1973. Kanske något av mina barnbarn vill ha den någon gång. Vem vet?
  Allt gott önskar jag dig och er fantastiska butik. Trevlig sommar hälsar Gunnel

  1. Hej Gunnel

   Stort tack för din fina kommentar. Vad glad jag blir!

   Ja, vad gäller sömnad var man mycket skickligare förr – att kunna sy var viktigt. Det är synd att så mycket bra kunskap har försvunnit – eller inte värdesätts. Men men så är utvecklingen…

   Jag hoppas att din studentklänning kommer till användning om några år (kul att du har sparat den). Den typen av kvalitetsplagg kommer inte tillbaka igen. Så spara den!

   Stort tack igen, Charlotte. Jacobssons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *