.

Varje gång vi besöker mässan Pure i London, lyssnar vi på deras ”trend talk” där de berättar om det kommande årets största trender. Modet följer alltid utvecklingen i samhället och när samhället blir mer uppdelat, blir modeindustrin det också.

I år ställs vi mellan två olika, extrema samhälls/modetrender; en med billiga produkter man klickar hem på bara några sekunder genom sociala medier, och en där man som sätter miljön främst och man väljer att handla mer sällan till högre priser och kvalité.

Som ett exempel på den mer hållbara trenden, har företag som förmedlar plagg att hyra börjat dyka upp. På ett av Londons största och äldsta varuhus, Selfridges, har företaget Hurr Collective en pop up-shop under sex månader. Privatpersoner hyr genom Hurr Collective ut sina plagg till andra privatpersoner. Vilken intressant utveckling!

De fyra stora trenderna, eller riktningarna, som talades om under föreläsningen var:

Trend nummer 1

Trend nummer 1 heter Hybernate vilket betyder ”att gå i ide” . Här vill vi sakta ned och ta det lugnt, stanna hemma framför att gå ut på kvällarna. Vi avstår från ”the hustler culture” och vill ha det avslappnande och mysigt. Vi vill inte behöva prestera hela tiden.

Relationen till våra närmsta är viktigt. De får oss att känna oss trygga i en mer extrem och ibland skrämmande värld. Materialen i kläderna är mjuka och i varma nyanser. En ”omhändertagande” handel där kundens välmående är i centrum. Kunderna ska få mer tid och med mer personal som bryr sig (vilket alltid varit viktigt för oss) och är motsatsen till vad som kallas ”fast fashion”.

.

Trend nummer 2

Den andra trenden heter Attune. Vi söker ett enklare liv där transparens är i centrum. Vi köper mindre och öppnar upp till att byta plagg med vänner, köpa på second hand eller hyra plagg i stället för att köpa. Val av material är av stor vikt – det ska vara etiskt, hållbart, ekologiskt – och färgerna blir mer jordfärger.

Märken och modeföretag är transparenta med att de inte är perfekta, men de arbetar hårt på att bli bättre. Butiker utan förpackningar blir fler, där du själv tar med dig en burk eller kasse som du fyller. Det kallas för en ”Waste free circular economy”.

.

Trend nummer 3

Den tredje trenden som heter Opulence (vilket betyder välstånd eller överflöd). Den fokuserar på lyx och har en ”more is more”-filosofi. Det är dekadent trend med aristokratiska inslag, men söker också mening i ”ancient spirituality”. Färgerna är djupa, som vinrött och skogsgrönt med inslag av metall för att skapa dramatik. Konsumenten önskar sig mer än en vanlig shopping – det ska vara en upplevelse värd att visa upp i sociala medier. Ledord är nostalgi, drama och spänning.

.

Trend nummer 4

Den fjärde trenden heter Nu-tech och fokuserar på att uppnå en ”optimal hälsa” där teknologi är i centrum. Tekniken förändrar sättet vi handlar. Man kan få en digital makeover, där du exempelvis kan se hur ett läppstift ser ut på dig eller om du passar i ett plagg utan att testa det på riktigt.

Detta virtuella mode spås växa – där kläder som ännu inte finns, visas upp på en skärm. Etiketter är onödigt, du scannar i stället en QR-kod och får upp all information i din mobil. Produkter som skapats genom teknik, exempelvis solglasögon, och som skrivits ut av en 3D-skrivare kommer bli större. Plaggen är sportiga, i neonfärger och i slittåliga material.

.

Ja, det här känns spretigt. Det är mycket teknisk utveckling, samtidigt som man går tillbaka mot det trygga med naturmaterial och hållbarhet. De här fyra trenderna är kanske inget man tänker på dagligen, men det kan vara roligt att nästa gång du går på stan, se om du kan snappa upp någon av trenderna.

Ha en fin dag!

Charlotte och Lovisa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *