Hjärtligt välkommen till oss under höstlovs-veckan och Allhelgonahelgen. Vi har öppet hela veckan, även söndagar. Jag hoppas att om du är i Stockholm för besök eller bor här tittar in till oss. På torsdag den 1 november bjuder vi på frukostshopping i butiken mellan klockan 8 och 9.30. Välkommen! Men vad ska du göra mer i Stockholm under helgen?

 

Mina bästa tips är:

Besök nya Nationalmuseum

Nyinvigda Nationalmuseum är fantastiskt;  vackert, större, ljusare och mer inbjudande. Fram till i början av nästa år pågår en stor utställning av John Singer Sargent. Han är inte välkänd i Sverige,  men i USA och Storbritannien räknas John Singer Sargent som ett av de verkligt stora namnen från förra sekelskiftet.

Sargent har beskrivits som sin generations ledande porträttmålare. I utställningen ingår flera av Sargents mest berömda verk, bland annat hans porträtt av personer från den internationella societeten kring sekelskiftet 1900. Kvinnor och män ur aristokratin och den nyrika borgarklassen, i sidenklänningar, mörka kostymer och höga hattar. Men också porträtt av de många vänner Sargent hade inom den internationella kultureliten. I utställningen finns porträtt av Claude Monet, Auguste Rodin och Henry James.

Både hans sätt att måla och hans konstnärskarriär kopplas gärna till Anders Zorn. De var båda internationellt framgångsrika porträttmålare och stod på gränsen mellan tradition och modernitet. I utställningen visas också flera verk av Zorn sida vid sida med Sargents verk.

Något jag fastnade för var hur fantastiskt skicklig han var att avbilda kläder; tygerna känns nästan verkliga.

 

Besök: Kulturhuset

En väldigt tung, berörande och också viktig utställning är Witnesses  på Kulturhuset. I nästa vecka är det 85 år sedan den så kallade Kristallnatten, som var kulmen på pogromerna mot judarna i Tyskland och Österrike i början av november 1933. Den kände modefotografen Mikael Jansson har gjort otaliga resor genom Sverige, träffat och porträtterat överlevande från Förintelsen. I avskalade svartvita porträtt träder nu den sista generationen fram. De sista överlevande från Förintelsen är ännu vid liv och kan vittna om det som ägde rum. I utställningen möter man nittiosju av dem som överlevde och så småningom tog sig till Sverige.

Mikael Jansson har sökt upp dem runt om i landet. Han har lyssnat på deras berättelser, lärt känna deras ansikten och mött deras blick. De är nu alla mycket gamla, men ännu en tid kan de bära vittnesmål. Mikael Jansson har tagit vara på denna sista chans. Bilderna och utställningen  har möjliggjorts av ett stipendium från Micael Bindefelds stiftelse till minne av förintelsen.

 

Besök Östermalms saluhall

Besök  gärna  Östermalms(torgs)hallen och köp hem något gott eller bara titta på allt aptitretande mat. Hallen består inte enbart av ett stort  antal salustånd, utan du hittar ett stort antal väldigt bra restauranger och serveringar. Saluhallen på torget är ett provisorium, men redan nästa sommar är den gamla saluhallen från 1888 färdigrenoverad. Runt hörnet, en liten bit upp på Sibyllegatan, hittar du Sibyllans Kaffe och Te som är värt ett besök. Där hittar du mängder med olika kaffe- och tesorter,  så varför inte köpa med dig deras Östermalmsblandning eller något hekto av deras egen rostade kaffesorter?

 

Besök Gröna Lund under Halloween

Gröna Lund har extra öppet under Halloween. Ta med barn och barnbarn dit. Hela parken har öppen men det finns en mindre läskig del för de allra minsta barnen och en riktigt ruskig del med bland annat en ”zombiezon” för de modiga.

 

Besök: Svenskt Tenn

Butiken Svenskt Tenn på Strandvägen är alltid värd ett besök. De bjuder på stormönstrad stil och färgrika kontraster i lokalen och inredningen. Se bara på väggarna nedan som ingår i utställningen Josef Frank 85. De djärva färgerna och mönstren för hösten går igen även i modebilden. Det har aldrig varit så mycket färg som i höst.

 

Tips på restaurang: Nook på Åsögatan

I förra veckan var min man och jag på Nook på Åsögatan. Vi hade läst om restaurangen i någon av morgontidningarna och de fick bra recensioner.  Det var verkligen värt ”omvägen” till Södermalm (T-bana Medborgarplatsen). Maten var mycket god och prisvärd. Den innehöll både snacks (chips med löjrom eller varför inte ETT ostron?) och menyn bestod av tre rätter (som du kunde plocka hur du ville från). Menyerna var fantastiskt prisvärde 400-450 kronor. De hade även vinpaket till. Servicen var verkligt bra och personlig, stämningen var god och det var fullt (så glöm inte att boka bord).

 

Bästa udda tipset: City Optik på Drottninggatan

Behöver du ett par nya glasögon så har vi Stockholms bästa optikaffär bara några meter från oss. De är valda till Årets optikaffär och de gör verkligen skäl för priset. Nu har jag varit där och köpt två par glasögon. Bästa servicen i stan!

 

Vad händer hos oss?

Hos oss är det full fart inför vintersäsongen. Butiken fylls av varma byxor, polojumprar, toppar och klänningar – speciellt i rött, till julens fester och middagar.

Dags att titta in! Hjärtligt välkommen!

Charlotte Jacobsson Sekund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *