Hur klädde vi oss på 50-talet och vad påverkade modebilden under perioden? Det är några av frågorna vi får svar på vid Nordiska Museet nya klädutställning ”Mitt 50-tal – Kvinna, Mode, Vardag”. Nordiska Museet ligger på Djurgården i Stockholm och har under en längre tid satsat på modeutställningar.

Utställningen rymmer allt från 50-talets kvinnoideal, information om Märthaskolans utbildningar, Stilmönsters inverkan på hem-sömnaden och den svenska textilindustrin till det nya tonårsmodet och NKs franska med måttbeställda designkläder av franska modeskapare.

För mina föräldrar Ulla och Lennart Jacobsson var utställningen rena nostalgitrip’en. De har i allra högsta grad varit delaktiga i svensk textilhistoria. Ulla är utbildad vid Märthaskolan och började sin bana som modedirektris på Stilmönster. Lennart sålde tonårsmode hos sin pappa Nils hos Jacobssons redan vid 25 års-ålder och besökte även sin farbror Kurt Jacobsson som var chef på NKs franska. För dem blev denna utställning en välbekant värld full av kunskap som har till viss del gått i arv till mig och min syster.

Jacobssons öppnade redan efter kriget 1945 och vår historia spänner 80 år framåt. Vi tycker fortfarande att kläder och mode är lika spännande och roligt då som nu. Ett besök på Nordiska Museet rekommenderas för alla som är intresserad av ett stycke svensk modehistoria.

Louise Jacobsson. Louise är syster till Charlotte och utbildad illustratör och konstnär vid Berghs reklamskola, Saint Martins designskola i London och Royal College of Art i London.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *