Nu har jag hunnit smälta mina intryck från modemässan i Köpenhamn. Min syster Louise och jag har varit där sedan 2020, så vi har inte sett den gradvisa förändringen från show till mer traditionell utställning. 

Jag kände mig helt rätt i mina enfärgade kläder i neutrala färger.

.

Det som har hänt de senaste åren, är att modet har blivit mycket mer enfärgat och bekvämt. Borta är de färgsprakande mönstren och de annorlunda modellerna.

Showroomen handlar inte längre om spektakulära upplevelser, utan att på ett enkelt sätt visa de nya kollektionerna. Säljare och köpare har gått från att ha klätt upp sig, till att klä sig bekvämt i stora kappor och vida byxor.

.

.

Det som också har hänt är att det har blivit fler och fler små ”expresskollektioner”, det vill säga att man handlar plagg med direktleverans. För tio år sedan var kollektionerna gigantiska. Vi kunde vara två-tre timmar i ett showroom och välja bland massor av plagg i olika färger, mönster och modeller, samt bli bjudna på lunch och sitta ner och prata – och sedan kom kläderna 6-8 månader senare. Nu är det ”fast fashion” även här. Lite synd, men effektivt!

.

.

Dessutom kan jag se nästan alla kläder före mässan och lägga min order i märkenas webbutik (b2b). Så jag behöver egentligen inte åka på mässa alls. Wow! Vilken utveckling på bara några år.

.

Här kommer bilder från mässan.

.

.

Modet är androgynt och ganska maskulint, med vida byxor och stora skjortor, tjocka jumprar samt vida och stora ullkappor och fuskpälsar – och mycket enfärgat.

Det som stack ut var ”strukturen” på materialen.

.

.

.

.

Jag hade förväntat mig mer 80-tals mode, med typiska 80-tals färger i neon, men det var mycket mer jordfärger. Snyggt och lyxigt.

.

.

.

.

Utöver jordfärgerna, är de nya färgerna för hösten ljusrosa, grönt, rött, kamel och en del kornblått.

.

.

Här lite bilder på inköpare, där några sticker ut mer än andra.

.

.

De största antalet inköpare var ”bekvämt klädda”.

.

Mer rätt än så här blir man inte, med stor kappa, jumper knuten runt halsen (wrap around-trenden) och vida byxor.

.

.

Självklart fortsätter vi att mixa den jordnära trenden, med plagg i härliga mönster och färger (från t ex Camilla Thulin). Det ska bli en mycket spännande höst.

I nästa vecka väntar Stockholmsmässan.

Charlotte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *