I förra veckan var min man Mikael och jag i Köpenhamn för att fira vår bröllopsdag (vi gifte oss i Köpenhamn i november 1991). Utöver att äta en fantastisk god middag besökte vi mitt absoluta favoritmuseum – Louisiana. Har du inte varit där har du något att verkligen se fram emot. Och har du varit där kanske det är dags att åka dit igen?!

På Lousiana såg vi den fantastiska utställningen Det kolde øje.

.

Utställningen är en resa genom 1920-talets nyskapande och explosiva tyska konst- och kulturliv. Efter första världskriget upplever Tyskland djup fattigdom och politisk oro, men också en kortvarig uppblomstring av demokrati och frihet. Perioden får ett abrupt slut med nazisternas övertagande av makten 1933. Tiden kännetecknas av euforiskt skapande och ett rikt och varierat kulturliv.

Den danska tidningen Weekendavisen skriver att det är ”Årets vigtigste og vildeste kunstudstilling viser de gyldne og brølende 1920’eres kulturelle eksplosioner og nybrud i Tyskland. Der er ufattelig mange ligheder til vores egne 2020’ere.”

.

Här är bilder från besöket.

Utställningen omfattar 600 verk, med allt från konst, fotografier, arkitektur, design, film, teater, litteratur och musik. Den visar på stadsliv, livet på landet, funktionalism, industrialisering, nattliv, kvinnornas roll, överklassen med mera. Den är full av historiskt material och mycket spännande gjord. Jag kan varmt rekommendera ett besök.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

För dig som inte har varit på Lousiana, så är utsikten över Öresund är fantastisk. Det tar cirka 30 minuter med tåg och 10 minuter att gå – men det är det väl värt!

.

Charlotte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *