I mitten av juli passade min mamma Ulla, min syster Louise, min dotter Lovisa och jag på att besöka utställningen Nordens Paris på Nordiska Museet igen. Lovisa, som är hemma från London, hade inte sett utställningen tidigare, och jag tyckte att det var viktigt att hon såg den för att förstå mer om familjen Jacobsson och företaget Jacobssons.

Det var fantastiskt kul att se utställningen tillsammans – och vi stannade länge och såg på ALLT. Det var även kul att prata vad vi minns.

.

Här är bilder från vårt besök.

Lovisa, mamma och Louise ser filmen om NKs Franska och Kurt Jacobsson. Det var fantastiskt roligt att höra min pappas farbror Kurt intervjuas i filmen. ”Farbror Kurt” dog när jag bara var 5-6 år, så jag har inga tydliga minnen av honom eller hans röst.

Jag känner igen mig i Kurts sätt att resonera, att förstå ”kundbehoven” och att anpassa utbudet efter kundernas önskemål samt att det ytterst handlar om affärsmässighet och nöjda kunder och medarbetare. Dessutom gillar vi att vara konstant igång och att umgås med andra. Tänk att det ligger i generna!

.

.

Varje klänning är ett konstverk – och det var kul att höra mamma tala om material, sömmar, underkjolar, klädda knappar och draperingar. Eftersom min mamma har gått på Märta skolan har hon varit med och sytt klänningar till både kungligheter och dåtidens kändisar.

.

.

.

Vilket jobb och vilka pengar som lades ner på kläder på den tiden! En klänning kunde ta veckor att sy och kostade motsvarande 100 000 kronor idag.

.

.

Min mamma tycker fortfarande att 60-tals modet är den elegantaste perioden i hennes liv.

.

.

Tre generationer av ”klädintresse” – Lovisa, mamma och jag. Vi slutar aldrig att titta på och prova kläder – det är sååå fantastiskt spännande med mode!

.

Om du har tid, rekommenderar jag att du går och ser utställningen. Den är verkligen sevärd! Men vänta inte för länge, för den stänger den 18 september.

Charlotte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *