Pandemin har gjort att det var länge sedan jag skrev om klädkoder, men nu är det dags för fester och bröllop igen. Fantastiskt!

.

Bröllopsinbjudan har landat. Vad ska du ha på dig? Här är de ”klädregler” som gäller.

Klädkoden på inbjudan är för att du ska veta vilken ”nivå” festen har, så att inte en gäst kommer i långklänning och en annan i byxor. Att ha rätt klädsel skapar en gemenskap och en trevlig stämning. De vanligaste klädkoderna beskrivs i korthet nedan.

.

Här är mina bästa klädtips till bröllop.

Den absolut viktigaste regeln är att du inte får överglänsa bruden. Det här är brudens viktigaste dag i hennes liv – låt henne få skina.

Det är viktigt att du följer klädkoden av respekt mot brudparet. Vill de ha högtidsdräkt får du hyra eller köpa en långklänning. Eller tacka nej. Det är som sagt deras viktiga dag.

En annan regel är att inte ha helvitt eller helsvart, men du kan ha en vit- eller svartmönstrad klänning med en färgglad sjal över. Alla andra färger är helt OK (även rött).

Ett enkelt tips är att ”färgmatcha outfiten” – ha klänning, sjal, väska med mera i enhetlig färg. Det ger ett elegant uttryck.

Vill du se lite coolare ut, satsa på kontrastfärger, som svart och vitt eller rött och orange. Vill du visa ”pondus”, välj ett stort smycke som hamnar i fokus.

Sedan är det småsaker att tänka på, som att täcka axlarna om bröllopet är i en kyrka med en sjal eller kofta. Är klädkoden kavaj kan du, om du vill, ha ett par snygga byxor eller kjol (du måste inte ha klänning). Men visa värdparet att du har ansträngt dig.

Passa gärna på att njuta av dagen. Det är kul att vara fin!

.

Här är de fyra vanligaste klädkoderna:
Kavaj
Välj en klänning, kjol eller byxa som är finare än det du bär till vardags. Byxor och finare topp fungerar utmärkt. Undvik hellång klänning.

Mörk kostym
Välj en festlig klänning eller kjol av finare tyg. Längden bör vara till eller under knäet, men inte hellång.

Smoking
Välj en riktigt festlig klänning i fint material, som siden. Klänningen kan vara både kort och lång, men vanligtvis kort.

Frack/högtidsdräkt
Här är det endast hellång klänning som gäller. Köp gärna något med glitter samt festskor och aftonväska.

Valfri klädsel
Välj en kjol eller klänning i fint material. Se till att inte överglänsa bruden. Är du osäker fråga brudparet.

.

Inbjudan till sommarfest
Inbjudan till sommarfest har landat eller du ska ut med jobbet på sommarmiddag. Vad ska du ha på dig? Klänning eller byxor? Enfärgat eller mönstrat? Det kan vara svårt att välja rätt klädsel.

.

Här kommer några av mina bästa tips:
Klä upp dig lite extra om du har lust. Oroa dig inte över att du är för fin. Njut av de uppskattade blickarna.

Klä dig för den figur du har och inte den figur du skulle vilja ha. Framhäv det du är mest nöjd med, som ben eller midja.

Klä dig inifrån med snygga underkläder och en elegant underklänning.

Ska du köpa ett nytt plagg. Blir du glad av det? Får du färg av det? Utgå från att din känsla är rätt.

Acceptera att du inte är 30 längre och klä dig efter din ålder. Välj inte för kort eller för urringat – det kan sända ut fel signaler. Låt kjolen eller klänningen gå ner till knät eller nedanför knät. Vad gäller ringningar finns grundregeln ”liten byst, rundringning” och ”stor byst, v-ringat”.

Den absolut enklaste outfiten är ”alltid” en svart klänning. Till det tar du en sjal i en härlig färg och spännande smycken.

Vill du hellre ha byxor välj antingen ett par vida festbyxor och låt dem bölja ner över skorna (långa byxor förlänger också benen). Vill du ha smala byxor satsa på lite kortare byxor, cigarettbyxor, och ha tunna strumpor och snygga skor. 

Handväska är ett måste om du ska iväg ut. Clutchen är snyggast, men annars får det bli en axelremsväska.

Glöm inte att ta med en sjal eller en jacka. Du vet aldrig om du hamnar vid en dragig dörr. Välj inte en stickad klänning, eftersom du inte heller vet om du hamnar mitt i solen.

.

.

Jag brukar säga att man har samma stil och smak hela livet, men det kan vara roligt att prova något nytt någon gång. Testa. Du kan bli glatt överraskad över att en ny färg eller modell klär dig.

Ha en härlig fest! Ring oss gärna om du har frågor.

Charlotte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *