I onsdags var det dags för sommarens första (och enda) utflykt i norra Roslagen. Eftersom Mikael och jag är ganska nya ägare av sommarhus i skärgården, har vi inte rest runt så mycket i Roslagen. Men i onsdags tog vi en biltur och besökte Grisslehamn, Gimo Herrgård, Östhammar och Öregrund. Spännande! Det blev en fin start på mina semesterveckor.

.

Vi började med att köra till Grisslehamn för att se Albert Engströms museum och ateljé. I Grisslehamn var det riktigt mycket folk, bilar och cyklar – och jag lärde mig att färjan till Eckerö går härifrån, att Roslagsleden går förbi och det finns både camping och marina i Grisslehamn. Så Grisslehamn gav ett ganska ”rörigt” intryck.

Men Albert Engströms ateljé är väl värt ett besök. Ateljén ligger helt fantastiskt med utsikt över havet och med en vacker promenad längst vattnet till ateljén. Tänk att ha ett sånt hus att sitta och skapa i. Magiskt!

Till vänster på bilden ser du Hotell Havsbadet, nedanför går färjan till Eckerö.

.

.

.

.

.

.

Efter en timme i Grisslehamn tog vi bilen till Gimo Herrgård – cirka 45 minuter bort. Det var verkligen inga långa avstånd mellan de olika samhällena under vår resa – maximalt en timme i bil – vilket är perfekt tycker jag.

Vi hade tänkt att bo på Grisslehamns Havsbad, men med tanke på alla människor och bilar där, var Gimo ett mycket bättre alternativ. Gimo är en gammal vacker herrgård vid underbara Gimosjön. Stället är i behov av finputs och uppdatering, men det gav en trevlig (om än gammaldags) känsla. Vi trivdes.

På Gimo badade vi, promenerade och åt en god middag ute i ”parken”. Lugnt och skönt och vackert väder. Att stanna en natt på Gimo Herrgård kan jag rekommendera (men inte flera).

.

Här är Gimos Spa vid Gimosjön. Fantastiskt härligt mörkt vatten i sjön!

.

Klassisk herrgårdsinredning och vi sov bra.

.

Efter att ha ätit frukost nästa morgon körde vi till Östhammar och hälsade på en vän som har flyttat dit. Östhammar är en fin gammal trä-stad vid vattnet. Jag glömde tyvärr att fota efter allt kaffe och mycket goda lokala bakverk.

.

.

Sedan körde vi vidare till Öregrund för att möta upp vänner för lunch. Öregrund var den charmigaste ”staden” av de tre vi besökte. Det är en gammal kurort som hade fått liv igen. Här har Melker Andersson öppnat sommarkrogen Bojabäs (ja, det stavas så), där vi åt en mycket god lunch. Jag kan klart rekommendera ett besök på restaurangen. Mycket gott och trevligt.

.

.

.

Bilden ovan har jag ”lånat” från internet, eftersom jag missade att fota restaurangen.

.

Efter lunch och besök i våra vänners hus utanför Öregrund, körde vi hem till tysta och lugna Yxlan igen. ”Borta bra men hemma bäst”.

Jag hoppas att du har haft en skön sommarledighet.

Charlotte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *