Ja, vem kunde ha annat när corona-pandemin bröt ut i mars att det skulle hålla på så här länge – och tur är väl att man inte visste. Nu har det gått mer än fyra månader och nya smittade i Sverige minskar äntligen. Vi kan alla röra oss mer fritt och börja resa – men ansvarsfullt. Jag tror, att även om smittan kommer tillbaka i höst, är vi mycket mer förberedda och därför tror jag att det inte blir värre än det är nu.

I butiken börjar vi sakta men säkert att återgå till ett ”normalläge”. Men vi har fortfarande bara hälften så många kunder i butiken på Kungsgatan jämfört med förra året – även om det är många fler jämfört med april i år.

Vad har hänt hos oss och vad händer framöver?

När pandemin bröt ut valde jag att fortsätta att ha öppet i butiken, men med minskade öppettider och färre anställda. De har fungerat fantastiskt bra. Butiken har stundtals varit helt tom på kunder, men vi har packat varor och pratat i telefon hela dagarna. Fantastiskt!

Det är fortfarande många kunder som arbetar hemifrån, är på semester eller som inte vill besöka butiker och därför justerar våra öppettider först i mitten av augusti. Vi testar då att ha öppet vardagar 10.00-18.00 och lördagar 11.00-16.00. Men märker vi att coronan kommer tillbaka, får vi justera öppettiderna igen.

Vår korttidspermittering avslutas i juli – och jag hoppas att jag inte ska behöva permittera min medarbetare igen i höst (men vi håller en viss beredskap). Nu börjar även mina äldre medarbetare och mamma Ulla att besöka butiken igen – om än i korta stunder. Det är så kul att se alla igen.

Nya varor och leveranser

Höstens kollektioner börjar komma till butiken. Jag har minskat höstinköpen med 20-25 procent, eftersom jag räknar med minskad försäljning även i höst. Det verkar faktiskt som de flesta plagg är producerade och kommer att levereras – dock lite senare än vanligt. Så det blir mycket snygga höstnyheter för dig att välja bland, från alla våra välkända märken.

Webbutiken först

Vi fortsätter att lägga mer tid, energi och pengar på webbutiken. Jag tror att dröjer länge innan butiken når upp till tidigare års försäljning. Självklart kommer många av er att vilja besöka oss och butiken på Kungsgatan, men fler än tidigare kommer att beställa hem, nu när alla har märkt hur enkelt det är.

Mängden hemleveranser har ökat flera hundra procent – och vi ska jobba vidare på fler leverans- och betallösningar i höst.

Ökad närvaro på sociala medier

Vi fortsätter att lägg tid på att filma och fota till sociala medier – men med litet avbrott för semester nu. Min dekoratör Inger Rocksten, mina medarbetare och Lovisa har varit kreativa och gjort ett jättejobb med att skapa innehåll, modella och hålla i filmkameran. Och det ska vi fortsätta med – och göra ännu mer av.

Inköpen för våren 2021

Jag har nu lagt en budget för våren 2021, som är en minskning mot våren 2020. Men självklart ska jag köpa in massor av snyggt. Jag kommer inte flyga utomlands för att besöka några mässor, eftersom har jag hållit mig frisk så här länge, vill jag inte för att gå ombord på ett trångt flygplan och besöka mässor med 1000-tals andra.

Jag får istället köpa in plaggen digitalt och i Stockholm. Jag har pratat med Gerry Weber i Köpenhamn och Onjenu i London och vi ska köra över telefon och med hjälp av datorn. Det ska säkert fungera bra. I Stockholm är det också mässa – men där har jag bokade tider och tänkte besöka de flesta märken ensam eller med min syster Louise. Allt för att minska riskspridningen.

Ja, det var en rapport från min verklighet. Jag är väldigt nöjd över att vi har kunnat ha öppet och använda tiden till utbildning och utveckling. Även om vi får ökad spridning av corona i höst – känns det som om vi alla har bättre koll på läget och har lättare att anpassa oss.

Charlotte

PS. Jag var och testade mig mot corona i förra veckan – och resultatet var negativt – vilket jag misstänkte. Men det var bra att få det bekräftat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *