Min mamma Ulla har älskat kläder hela sitt liv och har drivit Jacobssons med min pappa Lennart sedan början av 70-talet – och varit i butiken varje vecka sedan dess. Eftersom mamma varit i karantän sedan i mars, gav jag henne i uppdrag att skriva en blogg om sitt intresse för mode och kläder. Här är hennes berättelse:

”Mitt intresse startade redan när dockorna behövde nya kläder. Syslöjden i flickskolan i Norrköping blev räddningen, där lärde jag mig att sy kläderna själv. Efter att jag lärt sig sy, började jag att köpa tyg, rita, klippa och sy egna kläder – för att jag skulle kunna klä mig själv i det senaste 50-tals modet.”

”Jag utbildade mig på Märthaskolan i Stockholm och efter det blev Tillskärarakademin och studier på Chambre Syndicale de la Couture Parisienne i Paris. När jag återvände till Sverige fick jag arbete på Stockholms Tonårsfabrik och därefter Kappfabriken i Trollhättan. Sedan var steget inte långt till direktris på Stilmönster, där jag stannade i två år.

När jag gifte mig 1962 med Lennart, fick min svärfar Nils Jacobssons mig att börja arbeta med honom och min man Lennart. Och jag är kvar än!

Mina mest älskade plagg är ”Chaneldräkten”, brudklänningen och smokingklänningen – alla sydda av mig själv under 50-60-talet.

”Chaneldräkten” var ett måste på 60-talet och brudklänningen var en dröm i spets. Självklart gifte vi oss i Paris!

Smokingklänningen bar jag första gången på nyårsafton i Davos 1960. Jag dansande hela natten med en charmig fransman. Härliga minnen!”

Bilder på de fantastiska kläderna

Här är bilder på mammas fantastiska kläder. Min kreativa syster Louise har arrangerat och fotat tillsammans med mamma (och mamma är modell). Superfina bilder tycker jag. Obs. Bildtexterna är mammas.

Min brudklänning, sydd av mig 1962, med lite hjälp av Stilmönsters syateljé.
I klänningen med bröllopsfoto bakom.
Den svarta smokingklänningen sydde jag på Märthaskolan 1955.
Min ”Chaneldräkt” sydde jag hemma 1962.
I min nya dräkt till vänster.

.

Här kommer några fler fina bilder på mammas fina ”Chanelkappa”, platåskorna och silverskorna från 70-talet.

Min ”Chanelkappa” har jag fått av min svärmor. Den är sydd på 60-talet i Jacobssons ateljé.
Mina platåskor och min beautybox köpte jag på 70-talet i en affär på Biblioteksgatan.
Mina silverskor är också från 70-talet.

Det är så kul att några av mammas fantastiska plagg fortfarande finns kvar.

Jacobssons del av Stockholms modehistoria

Förra hösten samlade NK in kläder från NKs Franska för att skriva en bok om NKs Franska. För er som inte känner till NKs Franskas historia, så var min farfars bror Kurt Jacobsson chef där – och det var MYCKET flott! Så här skriver man om NKs Franska:

”På NK i Stockholm fanns mellan 1902 till 1966 en coutureateljé som på sin tid kunde mäta sig med världens allra främsta modehus. NK:s Franska blev tidigt synonymt med sin omtyckta disponent Kurt Jacobsson. Han inledde sin karriär som assistent redan 1908, och stannade tills han gick i pension 1965.

Inför varje säsong under ateljéns storhetstid reste Kurt Jacobsson till Paris för att se de stora modehusens visningar. Sedan köpte han in licenser på de plagg han trodde skulle passa den svenska kundkretsen. Med sig hem hade han mönster och tyger till kreationer från bland andra Balenciaga, Chanel, Dior och Balmain. Kurt utvecklade en nära relation till de stora modeskaparna i Paris, och att ateljén på NK hade ett gott renommé framgick inte minst när Christian Dior själv vid ett tillfälle besökte varuhuset.”

Läs gärna mer på vår hemsida: https://www.jacobssons.nu/sv/nks-franska.html

Charlotte

22 reaktioner till “Underbara 60-tals plagg från mammas vind

  1. Hej Irene,

   Stort tack för din kommentar. Kul att du gillade det.
   Jag tycker att kläderna är väl värda att lyftas fram.

   Charlotte. Jacobssons

 1. Tack för underbara bilder o trevlig läsning!
  Önskar onekligen att man kunde resa i tiden!✨

  1. Hej Kia

   Stort tack för din kommentar.
   Håller med, vore fantastiskt att uppleva den lyx och flärd som fanns då.

   Charlotte, Jacobssons

  1. Hej Susanne,

   Stort tack för din kommentar. Jag ska hälsa min syster fotografen.

   Charlotte, Jacobssons

 2. ”En svunnen tid”! Jo, nu känner jag mig gammal. På 60-talet var jag modeassistent på Vecko-Revyn och minns att vi var på visning på NK:s franska. Kände mig som nån katten släpat in…
  Jag var mycket ung!

  1. Hej Eva

   Så kul att du ”var med då”. Vad jag förstår var det mycket flott och tjusigt med NKs Franska.
   Jag hade gärna varit med.

   Charlotte, Jacobssons

 3. Hej Charlotte! Så intressant att läsa. Roligt att Ulla visar sina fantastiska kreationer. De är helt underbara och lika moderna idag. Lovisa kan skatta sig lycklig som kan använda dem. Ulla är såå duktig. Visa dem i skyltfönstren till 75-års jubileet. Kram❤️❤️😍

  1. Hej Margaretha

   Stort tack för din fina kommentar. Mamma och Lusse har verkligen gjort det jättefint – och roat sig under corona-tiden.

   Ja klänningarna är värda att visas upp igen.

   Kram Charlotte

 4. Tack, så roligt att få se! Mycket bra ide att visa kläderna i era skyltfönster.
  Vänligen Ingrid

  1. Hej Ingrid

   Stort tack för din kommentar. Ja kläderna kommer att vara i skylten den 1 september, eftersom det då är precis 75 år sedan farfar öppnade butiken.

   Charlotte, Jacobssons

 5. Nostalgi! Minnena kommer åter. Jag verkar vara samma generation som din vackra mamma. (Gifte mig 1961).
  Så vackra kläder vi hade och så roligt att din mamma har en del kvar. Tack för text och vackra bilder.

  1. Hej Kerstin,

   Stort tack för din kommentar. Ja kläderna var fantastiskt fint sydda då.

   Ja, mamma har sparat sina favoriter.

   Charlotte, Jacobssons

 6. Själv gjorde jag PRYO-praktik på NK:s franska. Det måste ha varit på hösten 1965…fast jag kunde inte sy men var modeintresserad ändå. Det roligaste var modevisningen – men den var nere i ljusgården – om jag minns rätt.
  Roligt att de se de fina fotona!

  1. Hej Margaretha,

   Stort tack för din kommentar. Åh vad fantastiskt det måste varit att praktisera på Nks franska.

   Det är härligt med minnen.

   Charlotte, Jacobssons

 7. Vad roligt att se alla fina plagg. Jag är född på 50-talet och kommer väl ihåg min mammas tjusig klänningar då det var dags för kalas.

  1. Hej Kerstin

   Stor tack för din kommentar. Ja kläderna var verkligen tjusiga då.

   Jag önskar att jag hade varit med.

   Charlotte, Jacobssons

  1. Hej Agneta

   Stort tack för din fina kommentar. Visst gjorde mamma och Lusse det fint? Hoppas att vi ses snart.

   Stora kramar Charlotte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *