Nu är det snart ny månad och det börjar bli dags att vårstäda i garderoben och rensa ut det du inte använder. Oavsett om du har en liten eller stor garderob, är det värt att ta sig en titt av vad som faktiskt gömmer sig där inne.

Man brukar säga att vi använder 20 procent av våra kläder, 80 procent av tiden. Det låter helt otroligt, men jag tror faktiskt att det stämmer. Vi köper gärna nyheter, men använder favoriterna om och om igen. Nu är det dock dags att rensa bort felköpen, plaggen som har krympt eller blivit trasiga och packa ner julens kläder. Försök att se till att din garderob känns ”du”.

Här kommer några tips på vägen som jag hoppas hjälper dig på vägen.

.

PLOCKA UT ALLT OCH SORTERA

För en effektiv rensning kan du inte försiktigt bläddra mellan plaggen. Allt måste ut! Otroligt jobbigt, jag vet. Ta ut allt och placera det på sängen eller en soffa, och gå därefter igenom plagg för plagg. Skapa fem olika högar: ge bort, lägg till insamling, behålla, lägga undan inför en annan säsong och tvätta.

.

Frågor du ska ställa dig:

  • Använder du plagget? Hur länge sedan var det du använde det? Om det är mer än 3-4 år sedan, ska du verkligen ha det kvar då?
  • Blir du glad av att se plagget? Spara!
  • Är det ett bekvämt och skönt plagg. Spara!
  • Är det för stort eller för litet? Bort!
  • Är det obekvämt och/eller känner du dig obekväm? Bort!
  • Är det inte din stil? Bort!

.

GÖR OUTFITTESTET

För att ett plagg ska vara värt att spara ska du kunna skapa fler än en outfit med hjälp av plagget. Ställ dig framför en spegel med plagget på och se om du har flera plagg som matchar. Är det värt att spara?

.

ANPASSA GARDEROBEN EFTER SÄSONG

Det är inte konstigt eller överdrivet att göra om i garderoben inför varje säsong, bara smart. Du kan enklare se plaggen du faktiskt tycker om och som är rätt för säsongen.

Jag hänger alltid mina plagg i färgordning. Det känns mer harmoniskt i garderoben.

Jag hänger alla plagg jag använder ofta, men viker ihop de plagg jag använder sällan, eftersom jag fort vill hitta det jag ska ha på mig.

.

TÄNK I TÅRTBITAR

Hur ser ditt liv ut? Det ska speglas i din garderob. Tar arbetet upp störst del av ditt liv? Eller livet i sommarhuset? Se då till att den största delen av garderoben tas upp av det du spenderar mest tid på och inte tvärt om.

.

Glöm inte att skänka bort kläder som fortfarande är ok till exempelvis Myrorna eller Röda korset så att de kommer till användning igen. Eller lämna in på second hand till försäljning.

Kläder som är för små, för stora, för korta eller för långa – lämna gärna till en skräddare för ändring. Det är mycket som går att justera och rätta till. Passa även på att laga gärna små hål, sömmar som är trasig, noppa jumprar med noppmaskin och se till att allt tvättas och är redo för en ny säsong.

Nu är det bara att vänta på våren.

Charlotte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *