Nytt år och nystart på flera olika sätt – också för din garderob! När du ska förnya din garderob handlar det om att satsa på mer tidlösa och hållbara plagg samt att matcha med det som redan finns där. Här har du sju punkter som hjälper dig.

Gör en inköpslista 

Att göra en lista har massor av fördelar (jag älskar att göra listor!). När du gör en lista över de nödvändigaste plaggen, skapar du ett fokus, som hindrar dig från att göra impulsköp. Var specifik, skriv till exempel vit skjorta med rak passform, och sätt gärna upp din lista där du ser den, till exempel på din garderobsdörr, så du lätt kan fylla på.

Gör en snabb garderobskoll

Säsongens garderobskoll är nyckeln till en välorganiserad garderob. Varje säsong kräver en (liten) justering. Eftersom klänningen du älskade förra sommaren, kanske har krympt, ta bort den och det skapar genast lite extra utrymme för nyheter. Lägg till plagget du saknar i inköpslistan.

.

Gå igenom din garderob. Obs. Detta är inte min garderob :-).

.

Välj kvalitet istället för kvantitet

Vi älskar alla en hållbar garderob som fungerar länge. Så mitt råd är att kvalitet alltid överträffar kvantitet. Utöver att det håller längre, är du mer försiktig och omtänksam med en kashmirtröja, än du är med en billigare version.

.

Camilla Thulin och mamma Ulla diskuterar kvaliteter och material mycket noga.

.

Köp bara om det passar perfekt (eller låt skräddare göra det sista)

Detta faller inom samma kategori som “kvalitet istället för kvantitet”. Om ett plagg inte passar perfekt eller du inte känner dig helt bekväm i det – köp det inte. Du kommer inte att bära plagget och det är ett slöseri! Din klädbudget används bäst till ett plagg som är perfekt på alla sätt – och har potential att bli en ny favorit.

Bestäm en färgpalett

De flesta av oss vet vilka färger vi gillar och passar i. Om du inte gör det – kolla om du ”får du lite extra färg av plagget och ser lite mer brun ut” – då är det rätt färg för dig.

Skapa en baspalett med fyra färger, som du alltid känner dig bekväm i, och komplettera med två trendfärger för variation under säsongen. Det måste hända något nytt och kul också. Ta en bild av de färger och plagg du gillar med mobilen. På så sätt har du alltid koll på vad du letar efter när du shoppar.

.

Härliga färger i Sibin/Linnebjergs vårkollektion.

.

Tänk multifunktionellt

Hittade du ett plagg av bra kvalitet, som har bra passform och är i din färg? Fråga dig då den sista fråga: Kan jag skapa tre olika outfits tillsammans med de kläder jag redan har i garderoben?

Detta hindrar dig från att köpa plagg, som inte passar tillsammans med det du redan har. Det skapar också automatiskt en mångsidig garderob, med flera olika alternativ.

Köp bara det du verkligen älskar

Låter det för enkelt? Man blir ofta förförd av trender eller försäljning, vilket leder till impulsköp. Då är det bättre att handla ett plagg som du är helt kär i och som du kommer att använda länge, än att köpa fem plagg som kommer att hamna på ”välgörenhetshögen” om ett halvår.
 
 
Charlotte
 
Ett sista ord: Det som händer nu med alla miljöhot är att vi behöver handla plagg som är mer ”genomtänkta” och ”bärbara”. Vi måste använda det som finns i garderoben tillsammans med nya kläder – och det blir lättare med kvalitetskläder i garderoben. Självklart ska vi inte sluta handla, resa eller roa oss, men vi måste göra det med lite mer eftertanke.  Jag tycker det är sunt att tänka efter innan man handlar, men självklart behöver vi ha kläder, upplevelser och annat skoj i livet. 
 

2 reaktioner på ”7 smarta idéer som förnyar din garderob

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *