För massor av shoppare i New York är den nya trenden, att undvika trender.

I torsdagens New York Times skriver man om kvinnor som har bytt från trendiga hoodies, läderkappor, sneakers och blommiga klänningar, till en ”lågmäld”, mer formell och klassisk look.

.

Jag har själv länge känt att något nytt är på gång inom modet. Alla klär sig nu mer som de vill, det är ingen som dikterar villkoren längre. Det finns ju också ett osunt överflöd av kläder och vi shoppar mycket onödigt. Ofta på grund av att vi snabbt tar till oss nya trender, som vi snabbt överger. Fler och fler unga kvinnor handlar vintagekläder och fler äldre kvinnor lämnar in plagg hos secondhand-butikerna. Jag ville själv lämna in kläder till second hand, men butiken var full, så de tog inte emot mer!

.

Den här ”trenden” kallar NYT unfashion, icke-mode eller motkultur. Det signalerar en återgång till tryggheten från förr med tweedkjolar, knähöga ridstövlar och plagg i skoluniformsstil. Det är mycket mer Jackie Kennedy än Jennifer Lopes. Det är en doft av gamla pengar, spetsad med sunt förnuft. Man vill skicka ett budskap om att man är kunnig och säker – och att man inte bryr sig om att följa trenderna.

.

.

De unga kvinnorna säger helt plötsligt att ”de vill inte följa trender” utan att de istället vill plocka fram gamla plagg ur garderoben: en quiltad jacka, en ribbstickad polo, en längre kjol och en vintage Louis Vuitton väska. Man vill återvända till en klassisk stil, där man återanvänder de plagg man redan har.

.

.

Så nu lämnar de unga kvinnorna, de trendiga kläderna och sätter på sig klassiker ur garderoben som de vill bära under flera säsonger. Kvinnor vill köpa kläder som håller och räcker länge.

.

.

Varför händer det här nu? Är det samhällsutvecklingen som påverkar? Är det miljötänket? Eller är allt detta en kombination av trötthet och irritation över ett överflöd och mängden val. När kvinnorna handlar nu ser de plaggen som en investering. Klassikern är tillbaka!

.

Slow fashion – Li Edelkoort

En annan artikel på nästan samma tema är en intervju med Li Edelkoort i Dagens Nyheter i höstas. Den handlar om Slow Fashion. Li Edelkoort, en av världens mest inflytelserika trendanalytiker säger att överflödet gjort oss likgiltiga inför tingen, och hon hoppas på en framtid med färre saker.

.

”Slow fashion handlar inte om att sluta handla, konsumera eller om att välja bort vackra saker mot något tråkigare. Slow fashion handlar istället om reflektion och prioritering. Det är en inställning till mode där eftertanke och medvetenhet står i fokus. Det handlar helt enkelt om mode när det är som bäst.”

.

Kvalitet framför kvantitet. Ta beslut som baseras på kvalitet snarare än på kvantitet. Färre plagg men i bättre kvalitet så att de håller längre är oftast billigare i längden.

.
Långsiktighet. Välja intressant och tidlös design och att se mode som något långsiktigt. Vackra ting är vackra oavsett om du bär det idag eller om tio år.

.
Handla hållbart. När du handlar nytt: välj hållbart. Att välja plagg som tillverkats under bra villkor och med så lite negativ miljöpåverkan som möjligt.

.
Förläng livslängden. Ta hand om dina kläder så att de håller längre. Tvätta mer sällan samt sköt dina skor.

.
Hylla den personliga stilen. Ju mer bekväm du är i dina kläder och din stil – desto längre håller den!

.

Mycket tänkvärt!

.

Det ska bli spännande att titta in i garderoben och gå på vinden igen och leta fram gamla klassiker – den stickade kjolen, den gigantiska blusen eller jumpern – eller byxorna med gubbveck. Ska jag våga att ta på mig dem igen? Kanske. Kanske inte.

.

Jag kommer självklart aldrig att sluta med att på köpa eller titta på nya kläder, vackra modeller och fina tyger. Att klä mig i snygga kvalitetsplagg ger en härlig känsla! Det är också vansinnigt kul att se nya trender, färger och modeller på modemässor och i butiker. Det kommer jag aldrig att tröttna på. Men självklart ska jag, som vanligt, tänka noga på om jag behöver plagget och om det går att bära i många år. Slit och släng-konsumtionen är över nu!

.

Charlotte

PS. Första fotot är från The New York Times.

Bilderna är inte våra egna utan kommer från dessa källorna:

https://www.instagram.com/susirejano/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *