Oavsett om man bor i Stockholm eller bara är på besök kan det vara svårt att hålla sig uppdaterad om vad som händer. Vilka utställningar som är sevärda, vilka caféer som är värda ett besök samt vilka restauranger som serverar de godast rätterna. Här är min väninna Mia Söderbärjs bästa tips.

.

Ta en skridskotur

Nu stundar sportlov och du kanske tar en tur till vår vackra huvudstad (eller så bor du här redan)? Jag som infödd stockholmare tycker ju att staden är fin under alla årstider. Om du gillar att vara utomhus kanske du känner för en skridskotur?

Långfärdsskridskor på någon av de frusna sjöarna är ju oslagbart, men is är som bekant färskvara och vintervädret har varit lite fram- och tillbaka så här gäller det att inhämta dagsfärsk information om isläget. Det kan du till exempel göra hos Stockholms Skridskoseglarklubb. Du hittar tips om olika skridskoturer, utrustning, teknik m.m. hos Friluftsfrämjandets hemsida. De ordnar även kurser.

Det finns även ett antal konstfrusna isbanor i och runt staden. Om du inte har egna skridskor kan du ofta hyra ett par. Här kan du läsa mer om detta >>>

Vill du inte åka skridskor är ju Stockholm en fantastisk promenadstad. Mina personliga favoriter är att promenera Kungsholmen runt eller ute på Djurgården.

.

Vårsalongen på Liljevalchs

Även om själva våren kan kännas avlägsen är vårsalongen på Liljevalchs ett riktigt vårtecken! Årets upplaga innehåller 254 verk av 136 konstnärer mellan 18 och 93 år! Som alltid är det mycket stor variation på de olika verken.

Några av mina favoriter bland årets alster är en knytblus i betong (!), Rubiks kub målad på en gatsten och de små miniatyrkioskerna som är fantastiska i sin detaljrikedom. Det finns även en hel del intressant bildkkonst och även olika typer av textilkonst. Jag rekommenderar verkligen ett besök på Liljevalchs, vårsalongen pågår till och med. 24 mars och alla verk är till salu!

.

.

Gå på bio och ät en bit mat

I somras slog Biografen Capitol äntligen upp dörrarna igen efter en flera års renovering. När den byggdes 1926 var Vasastans största och finaste biograf. Nu är bion återställd till sin vackra tjugotalsmiljö igen och här kan du njuta av både klassiker och de allra senaste filmerna beroende på vad du föredrar. Det finns t. ex. både musikalmåndagar och klassikertorsdagar. Jag fick äntligen se Breakfast at Tiffany’s på stor duk häromveckan och under våren finns chans att se Gentlemen prefer blondes, Roman Holiday/Prinsessa på vift samt flera av den japanska regissören Miyazakis animerade filmer.

Det finns en liten bistro på Capitol där du kan äta en bit mat i anslutning till biobesöket. Jag har själv inte provat att äta på bistron ännu men den har fått bra betyg i pressen. Själva biosalongen är otroligt vacker och utrustad med bekväma fåtöljer och soffor och små bord. Den som vill kan köpa ett glas vin i baren och ta med in i biosalongen och det finns också möjlighet att beställa lättare rätter i samband med att man köper biljetter.

Att se en film på Capitol bio är att ta biobesöket till en ny nivå! h

.

Sushi i Stockholm

Stockholm är ju numera en riktig restaurangstad och du kan hitta i stort sett alla världens kök här. Själv är jag oerhört förtjust i japansk mat och då särskilt sushi och sashimi. Jag tar gärna med mig sushi hem om jag inte orkar laga mat någon kväll, och det finns ett flertal riktigt bra ställen som jag brukar växla mellan för att få omväxling. Några av mina favoriter är Red Ninja sushi på Drottningholmsvägen, Ki-Mama på Observatoriegatan och Sushi Oi på Karlavägen.

Vill du gå ut och äta en härlig japansk middag kan jag verkligen rekommendera Chef’s table på Senshi på Hantverkargatan. Man sitter mittemot sushikockarna som serverar rätterna allteftersom –allt från ostron, sashimi och nigiri till en välsmakande dessert. Det är verkligen en upplevelse och dessutom prisvärt. Att boka bord är ett måste då det bara finns plats för åtta personer per sittning.

.

När du har tittat klart eller ätit upp – är du självklart välkommen till butiken på Kungsgatan.

.

Jag som har skrivit detta heter Mia Söderbärj och är gammal barndomsvän och skolkamrat till Charlotte. Jag har bott i Stockholm hela mitt liv och älskar bland annat god mat, musik, litteratur och utställningar. Jag brukar kalla mig själv en riktig ”kulturtant” :). Jag delar mer än gärna med mig av mina tips jag har från staden, gamla guldkorn som nya upptäckter. Hoppas detta inlägg var uppskattat! / Mia Söderbärj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *