Nu när det är nytt år är det skönt att passa på och rensa ur garderoben – ge bort, släng eller stuva undan det som inte känns modernt eller passar längre. Leta gärna fram gamla plagg som blir moderna igen eller ladda upp för våren med härliga vårnyheter. Vad är det du behöver rensa bort, leta fram och köpa nytt? Se mina bästa tips och råd samt min lista över 8 nyckelplagg för våren 2019.

.

Vad är det nu du ska rensa ut, leta fram ur garderoben eller köpa nytt?

Jag är uppvuxen i en familj med ett stort klädintresse och jag har därför samlat på mig en hel del kläder genom åren. Min mamma och syster skrattar glatt åt mina sparade 80-tals kläder, men jag älskar dem. Nu kan jag med glädje ta fram de längre kjolarna från Mulberry och de vidare byxorna MaxMara. Eftersom kläderna fortsätter att bli ”rymligare”, beslöt jag mig redan förra året för att jag packa ner mina smala polojumprar och koftor till nästa gång det blir modernt – och de får stanna i lådorna.

.

Vårens stora trender 2019

De stora trenderna för våren är helt klart – gult, beige, ljusdenim, randigt, MASSOR av mönster och längre klänningar och kjolar.

.

.

.

Vårens stora trendfärger

Gult är den nya trendfärgen för våren – en inte helt enkel färg, men den piggar verkligen upp. Färgerna blir generellt starkare i vår – tänk 80-tal – med gult, grönt, blått och rött. Vill du hellre ha en mjuk färg är det beige, rosa eller ljusblått som gäller. Även den ljusa 80-tals denimen kommer stort. Så har du kvar höga jeans i ljusdenim – fram med dem.

.

Vårens stora mönster

Det blir galet mycket mönster i vår. Svårigheten ligger i att matcha dem på ett kul sätt, men testa gärna. Var inte rädd för att sätta ihop mönster och färger som du inte vanligtvis skulle sätta ihop. Det är inne att klä sig ”kul och lite galet”.

Vad gäller mönstertrenden är det blommigt, randigt och prickigt som gäller. Ränderna är främst lodräta och mixas gärna med andra mönster. Sen fortsätter djurmönstren (orm, zebra och leo) i vår – och även in i höst. Så spara förra årets kläder med djurprint.

.

.

.

.

Vårens viktigaste plagg

Det som jag tycker känns ”mest nytt” är de längre kjolarna och klänningarna (ska gå nedanför knäet eller ner på vaden). Sen kommer mönstrade byxor jättestort. Det är kul och snyggt med mönstrade byxor – och till det sätter du enfärgade toppar. Så fram med alla enfärgade toppar och blusar i garderoben och köp en härligt mönstrad underdel till. Obs! Toppen måste vara ganska kort för att inte dölja det mönstrade plagget (alt går att stoppa in).

.

Fransar och plisseringar fortsätter att vara modernt
Älskade du fransar på 70-80-talet och har en väst eller en väska kvar? Ut ur garderoben och använd! Plisseringarna fortsätter – så behåll och använd kjolen du köpte förra året.

.

Vad ska du behålla och gräva fram ur garderoben?

Gräv gärna fram, om du har kvar, längre kjolar (se engelska Megan, prins Harrys hustru), vida byxor, ljus jeans, enfärgade större blusar och toppar. De kommer till användning i vår. Se även om du har kläder i härligt starka färger.

Vad ska du ge bort?
Du kan med glädje sortera bort är allt som har krympt, inte använts på fem år eller färger och mönster som du inte passar i. Tag även bort plagg som du inte blir glad över när de ser. De kommer inte till användning! Det som är ok skänk bort eller stuva undan.

Det mest märkliga plagg som är modernt denna vår är cykelbyxan (förra året var det midjeväskan). Hur de kan bli moderna är en gåta? Det är mycket få som är snygga i ett par cykelbyxor – men det är helt klart bekvämt att gå runt i.

.

Ett litet tips för en trendigare look är att köpa en färgglad väska, t ex i rött, gult eller kornblått och sätta till din enfärgade topp. Sätt med fördel gymnastikskor till längre kjol eller klänning. Coolt! Glöm inte sjalen – den ska med överallt, som i håret, midjan eller på väskan!

.


Tips på 8 plagg som jag tycker behövs i vårgarderoben
1. Randig (lodrät) eller blommig klänning
2. Mönstrade vida byxor
3. Plagg i ljusblått och gult
4. Vadlång mönstrad kjol eller klänning
5. Jeans i ljus denim
6. Enfärgad, rymlig och kort, topp eller blus (till alla mönstrade nederdelar)
7. Lång enfärgad koft/jacka att sätta ovanpå allt mönster
8. Färgglad väska, mönstrad sjal och snygga gymnastikskor

Jag hoppas att du fick några vettiga tips till din vår-outfit!

Här kan du se vad inköparna hade på sig på mässan i somras, då de köpte in plaggen för våren. Se här>>>.
Charlotte Jacobsson Sekund

Bilderna jag har använt kommer från Elle.se, Damernasvarld.se och Baam.se.

PS. Bilden nedan på supermodellen Cindy Crawfords dotter – och bilden finns med i nästan alla modereportage för våren 2019. Tänk färg, sjal i midjan och denim – och kul – i vår!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *