Nu är det maj och det är hög tid att ”vårstäda garderoben” och rensa ut det du inte använder. Oavsett om du har en liten eller stor garderob, är det värt att ta sig en titt av vad som faktiskt gömmer sig längst in.

Man brukar säga att ”Du har på dig 20 procent av dina kläder 80 procent av tiden”. Det låter helt otroligt, men jag tror faktiskt detta kan stämma in på många av oss. Vi köper på oss lite för mycket nytt och kläderna i garderoben hänger tätare och tätare. Nu är det dags att rensa bort, så att man kan se allt fint man faktiskt äger. Ibland gör vi felköp – passa nu på och gör dig av med dessa – plaggen i din garderob ska kännas ”du”.

Här kommer några tips på vägen jag hoppas kan hjälpa.

 

PLOCKA UT ALLT OCH SORTERA

För en effektiv rensning kan du inte försiktigt bläddra mellan plaggen. Allt måste ut! Otroligt jobbigt, jag vet. Ta ut allt och placera det på sängen eller en soffa, och gå därefter igenom objekt efter objekt. Skapa olika fem högar: skänkas, kasta, behålla, lägga undan inför en annan säsong och kemtvätt.

Frågor att ställa sig:

  • Använder du plagget? Var det mer än ett år sedan du använde det? Om ja, ska du verkligen ha det kvar då?
  • Blir du glad av att se plagget? Spara!
  • Är det ett bekvämt och skönt plagg. Spara!
  • Är det för stort eller för litet? Bort!
  • Är det obekvämt och/eller känner du dig obekväm? Bort!
  • Är det inte din stil? Bort!

 

GÖR OUTFITTESTET

För att ett plagg ska vara värt att spara ska du kunna skapa fler än en outfit med hjälp av plagget. Ställ dig framför en helkroppsspegel och sätt på dig de underkläder och skor du skulle bära till plagget. Är det värt att spara?

 

ANPASSA GARDEROBEN EFTER SÄSONG

Det är inte konstigt eller överdrivet att göra om i garderoben inför varje säsong, bara smart. Du kan enklare se plaggen du faktiskt tycker om och som är rätt för säsongen. Köper du en varmare jacka under sommaren, stoppa då undan den och plocka fram den när säsongen ändrats.

 

TÄNK I TÅRTBITAR

Hur ser ditt liv ut? Det ska speglas i din garderob. Tar arbetet upp störst del av ditt liv? Eller livet i sommarhuset? Den största delen av garderoben ska tas upp av det du spenderar mest tid på och tvärt om.

 

Tycker du denna artikel var till hjälp? Jag hoppas det. Glöm inte att skänka bort kläder som fortfarande är ok till t ex Myrorna eller Röda korset så att de kommer till användning igen.

 

Lovisa Sekund

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *