Redan 2017 kontaktades jag av Susanne Nyberg Sander (kund hos oss), som undrade om Jacobssons var intresserade av ett samarbete med Livstycket i Tensta. Livstycket arbetade för kvinnor från hela världen, med syftet är att integrera kvinnorna i det svenska samhället.

Jacobssons inledde 2018 ett samarbete med Livstycket, men sedan lades Livstycket ner och Språkbruket skapades några år senare av Susanne och några före detta medarbetare.

Idag är Susanne, både kund, vän och extra medarbetare hos oss, och här skriver hon om Språkbrukets verksamhet:

.

Språkbruket bildades av en grupp före detta medarbetare och volontärer från Livstycket, som ville att en liknande verksamhet i Tensta skulle finnas kvar, när Livstycket avslutade sin verksamhet.

Vi anser att behovet av språkutbildning och integration i samhället är stort och att kombinationen av praktisk-teoretisk språkundervisning, med textil inriktning, har varit mycket lyckosam.

Språkbrukets verksamhet består av fyra delar; språkinlärning, kreativt arbete, utflykter och försäljning av egna produkter.

.

.

.

Det kvinnorna uppskattar mest är våra utflykter. De lämnar sällan sitt hemområde, av flera olika anledningar, och i våra utvärderingar av verksamheten får utflykterna alltid 10 poäng av 10 möjliga.

För att kunna göra längre utflykter med övernattning, söker vi alltid pengar. I år fick vi 50 000 kronor av Kronprinsessan Margaretas minnesfond, för en utflykt till Sundborn och besök på Carl Larsson gården och Stora Hyttnäs.

För att få budgeten att gå ihop, bodde kvinnorna i campingstugor och middagen bestod av pizza. Sista lunchen intogs i en vacker glasveranda – vilket blev en fin avslutning på resan.

.

Här är också en bild från invigningen av utställningen En Älg i Rinkeby, på en av deltagarna, hennes dotter samt barnbarn. Vi når fler än våra deltagare, när kvinnorna har något att bjuda in till samt prata kring och stolt visa upp sin konst.

Vill du läsa mer om Språkbruket, gå in på www.sprakbruket.org.

.

Stort tack Susanne, för allt fint arbete!

Susanne är en fantastisk kvinna med stor kunskap, stort hjärta och stort nätverk. Det finns nästan ingenting som Susanne inte klarar av – och jag är så stolt över mina fantastiska kunder, varav Susanne är en!

Jag och Susanne, tillsammans i butiken 2018, med produkter från Livstycket.

.

Charlotte

3 reaktioner till “Språkbruket, en fantastisk verksamhet av en fantastisk kvinna

 1. Hej Bloggen, intressant att läsa om hur ni engagerar er med Språkbruket. Det behövs verkligen privata initiativ som i likhet med ert för att sprida förändringen av socialt beteende. Föreningen Livstycket med Birgitta Notlöf kände jag till, så det var positivt att få del av hur ni arbetar. Lycka till med allt! /Marianne

  1. Hej Marianne
   Stort tack för din kommentar.
   Ja det behövs många privata krafter för att se till att integrera kvinnor och män från andra länder i vårt samhälle. För i många fall behövs de verkligen (det kan man lätt se om man besöker ett äldreboende).
   I de flesta fall, går det riktigt bra.
   Charlotte

 2. Vilket fint initiativ av Jacobssons.
  Utflykten till Sundborn lät ju väldigt trevlig och var säkert värdefullt för kvinnorna i Tensta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *