Återigen är det dags för mig att tipsa om de olika klädkoder som finns inför sommarens fester och bröllop. Vi har många kunder, som både ringer till oss eller frågor i oss butiken vad som gäller och vad de behöver tänka på.

Jag ska idag försöka att bena ut det.

.

Varför finns det klädkoder?

Klädkoden på inbjudan är för att du ska veta vilken ”nivå” festen har, så att inte en gäst kommer i långklänning och en annan i shorts. Att ha rätt klädsel skapar gemenskap och trevlig stämning.

.

Bjuden på bröllop?

Den absolut viktigaste regeln är att du inte får överglänsa bruden. Det här är brudens viktigaste dag – låt henne få skina.

Det är viktigt att du följer klädkoden av respekt mot brudparet. Vill de ha högtidsdräkt får du hyra eller köpa en långklänning. Eller tacka nej. Det är ju deras viktiga dag.

En annan regel är att inte ha helvitt eller helsvart, men du kan ha vit- och svartmönstrad klänning med en färgglad sjal över. Alla andra färger är helt OK (även rött).

Vad gäller skor och väska, är ett enkelt tips är att ”färgmatcha outfiten” – ha klänning, sjal, väska med mera i enhetlig färg. Det ger ett elegant uttryck.

Sedan är det småsaker att tänka på, som att täcka axlarna, om bröllopet är i en kyrka.

Är klädkoden kavaj kan du, om du vill, ha ett par snygga byxor eller kjol (du måste inte ha klänning). Men visa brudparet att du har ansträngt dig.

Passa på att njuta av dagen. Det är kul att vara fin!

.

.

Här är de fyra vanligaste klädkoderna:
Kavaj
Välj en klänning, kjol eller byxa som är finare än det du bär till vardags. Klänningen kan vara en ”vanlig” sommarklänning, enfärgad eller mönstrad, kort eller ankellång. Du bestämmer. Byxor och finare topp fungerar också utmärkt. Undvik hellång klänning.

Mörk kostym
Välj en festlig klänning eller kjol av finare tyg. Välj gärna en starkare färg eller ett härligt mönster – du ska vara mer uppklädd än vanligt. Längden bör vara till eller under knäet, men inte hellång.

Smoking
Välj en riktigt festlig klänning i fint material, som siden. Klänningen kan vara kort eller lång, men vanligtvis kort. Klänningen kan gärna vara utställd med snäv midja, för att bli riktigt festlig.

Frack/högtidsdräkt
Här är det endast hellång klänning som gäller – både i starka och sobra färger. Köp gärna något med glitter samt festskor och aftonväska. Hittar du ingen klänning, kan du hyra en klänning, i t ex en bröllopsbutik.

Valfri klädsel
Välj en fin sommarkjol eller sommarklänning i fint material och i ljust tyg. Är du osäker fråga brudparet.

.

Är du bjuden på sommarfest?
Inbjudan till sommarfest har landat och vad ska du ha på dig? Klänning eller byxor? Enfärgat eller mönstrat? Det kan vara svårt att välja rätt klädsel.

.

Här kommer mina bästa tips:
Klä upp dig lite extra om du har lust. Oroa dig inte över att du är för fin. Njut av de uppskattande blickarna.

Klä dig för den figur du har och inte den figur du skulle vilja ha. Framhäv det du är mest nöjd med, som ben eller midja.

Klä dig inifrån och ut med snygga underkläder och en elegant underklänning.

Acceptera att du inte är 30 längre och klä dig efter din ålder. Välj inte för kort eller för urringat. Låt kjolen eller klänningen gå ner till knät eller nedanför knät. Vad gäller ringningar finns grundregeln ”liten byst, rundringning” och ”stor byst, v-ringat”.

Vill du se lite coolare ut, satsa på kontrastfärger, som svart och vitt eller rött och orange. Vill du ”sticka ut”, välj ett stort smycke som hamnar i fokus.

Ska du köpa en ny klänning till festen – se till att du blir glad av den, att du får färg av den och att den går att använda vid fler tillfällen.

Vill du hellre ha byxor välj antingen ett par vida festbyxor och låt dem bölja ner över skorna (långa byxor förlänger också benen). Vill du ha smala byxor satsa på lite kortare byxor, cigarettbyxor, och ha tunna strumpor och snygga skor. 

Glöm inte att ta med en sjal, poncho eller en jacka. Du vet aldrig om du hamnar vid en dragig dörr. Välj inte en varm, stickad klänning, eftersom du inte heller vet om du hamnar mitt i solen.

Passa på och använda smyckena du har (det är inte alltid de kommer till användning), köp ett nytt läppstift och måla naglarna. Det förhöjer!

.

Jag brukar säga att man har samma stil och smak hela livet, men det kan vara roligt att prova något nytt till festen. Testa. Du kan bli glatt överraskad över att en ny färg eller modell klär dig.

Ha en härlig fest! Ring oss gärna om du har frågor.

Charlotte

2 reaktioner till “Inbjudan till festen har landat. Vad ska du ha på dig? Här är de klädkoder som gäller.

 1. Hej!
  Jag var till er butik i går, lördag.
  Jag provade två Joseph Ribkoff-klänningar varav jag köpte den ena i stl 44 och den andra är den som är på bilden i detta inlägg men den var för liten i stl 42.
  Nu undrar jag om ni kommer att få in den i stl 44?
  Jag har också sett en annan modell av Joseph Ribkoff som jag inte tänkte på att fråga om ni har. Modellen 232120 ( wrapfront) enfärgad i beige eller svart stl 44.

  Hälsningar
  Marita

  1. Hej Marita

   Mycket ledsen över mycket sent svar. Ring gärna till butiken på 08-411 17 37 och kolla.

   Tack igen, Charlotte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *