Nu är det inte långt till april och det är dags att ”vårstäda garderoben” och packa ner vinterplaggen och rensa ut plagg som inte används längre. Att ta sig en titt på, vad som faktiskt gömmer sig längst in i garderoben, passar bra när man ändå ska packa ner dunjackan, polojumprar, ullbyxor och vinterskor.

Jag gillar att göra ordning i garderoben, men jag vet att alla inte tycker det är lika roligt eller lätt som jag. Därför har jag tagit fram några enkla tips.

.

Jag köper, vanligtvis, flera nya plagg per säsong och kläderna i garderoben hänger därför tätare och tätare för varje år. Nu är ett bra tillfälle att rensa. Fördelen med att rensa, är att se allt fint man faktiskt har – och att använda dem igen.

Man brukar säga att ”du använder 20 procent av dina kläder, 80 procent av tiden”. Vilket jag faktiskt tror stämmer. Det är ett litet antal plagg som används varje dag, medan vissa plagg hänger i garderoben vecka in och vecka ut – och det är dem du ska fokusera på.

.

Här är nu mina bästa tips.

.

PLOCKA UT ALLT OCH SORTERA

För en effektiv rensning kan du inte försiktigt ”bläddra” mellan plaggen. Allt måste ut! Otroligt jobbigt, jag vet, men ta ut allt och skapa fem olika högar: skänkas, kastas, behållas, läggas undan till nästa vinter samt tvättas eller bara vädras.

Frågor att ställa sig:

Använder du plagget? Var det mer än ett år sedan du använde det? Om ja, ska du verkligen ha det kvar då?

Blir du glad av att se plagget? Spara.

Är det ett bekvämt och skönt plagg. Spara.

Är det för stort eller för litet? Skänk bort eller sälj.

Är det obekvämt eller känner du dig obekväm? Skänk bort eller sälj.

Är det inte din stil? Skänk bort eller sälj.

.

GÖR OUTFIT-TESTET

För att ett plagg ska vara värt att spara ska du kunna skapa flera outfits med hjälp av plagget. Se vad plagget matchar till. Matchar plagget bara till exempelvis ett par byxor, används det för sällan.

.

TÄNK I TÅRTBITAR

Hur ditt liv ser ut, ska speglas i din garderob. Tar arbetet upp störst del av ditt liv? Eller livet i sommarhuset? Den största delen av garderoben ska tas upp av det du spenderar mest tid på och inte tvärt om.

.

ANPASSA GARDEROBEN EFTER SÄSONG

Det är inte konstigt att göra om i garderoben inför varje säsong, bara smart. Du kan enklare se plaggen du faktiskt tycker om och som är rätt för säsongen, om du plockar undan allt annat.

Plagg som ska sparas, men som du inte behöver ha i sommar, tvätta, vik och stoppa undan. Det är så skönt att titta in i garderob och se endast plagg som du kan ha nu. Det finns smarta förvaringspåsar att stoppa undan plaggen i.

Jag tycker att det är roligt att plocka fram gamla plagg som jag har stuvat undan – de känns nästan som nya!

.

Nu är det bara att köra igång! Packa ner vinterplaggen som ska sparas och rensa ut plagg som du inte längre använder, enligt mina frågor ovan.

Glöm inte att lämna in plaggen till försäljning eller skänka bort plagg som fortfarande är OK till exempelvis Myrorna eller Röda korset så att de kommer till användning igen. Ju oftare ett plagg används, desto miljövänligare är det.

Charlotte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *