I onsdags var min man Mikael och jag på Bobergs Matsal, högst upp i NK på Hamngatan, och lyssnade på Susanna Strömquist, kunnig modejournalist och kulturskribent, som berättade om NKs Franska damskrädderi och sin bok, Nordens Paris, som just kommit ut.

.

Nordens Paris är skildringen om hur NKs ägare, Josef Sachs, tillsammans med två av sina närmaste medarbetare Kurt Jacobsson och Pelle Lundgren samt de skickligaste sömmerskorna, damskräddarna och brodöserna skapade just ett Nordens Paris när det gällde dammode.

.

.

Franska damskrädderiets modesalong var i över 60 år scen för haute couture i Stockholm och Sverige. Det var där dåtidens mest välklädda kvinnor gick för att se och beställa säsongens nyheter efter förlagor, oftast, från de ledande kreatörerna och modehusens i modets huvudstad Paris. Sommaren 1966 stängdes spegeldörrarna till Franska damskrädderiet för sista gången, då hade modet ändrats och det var ”ready to wear” eller prét-à-porter som gällde .

.

Nordens Paris är en generös bok, inte minst när det gäller bildmaterialet, här finns tvåhundra bilder från de första åren på 1900-talet fram till mitten sextiotalet.

Den 17 september öppnar även en utställningen på Nordiska museet, om NKs Franska damskrädderi. Där finns också mängder av kläder som kunder, deras barn eller barnbarn lånat ut till museet. Fantastiskt!

.

.

För mig har det här också en personlig betydelse. Josef Sachs kanske viktigaste medarbetare när det gällde att förverkliga idén, och drömmen, om ett högklassigt modehus i Stockholm var Kurt Jacobsson, bror till min farfar Nils, som ju startade Jacobssons på Kungsgatan 1945. Kreatören bakom NKs Franska, Pelle Lundgren, var svåger till Kurt och Nils Jacobsson och gift med deras syster Tyra.

Jag träffade farbror Kurt, som han kallades i familjen, när jag var liten och minns honom som snäll och generös, något som ju är viktiga egenskaper hos en vuxen, i ett barns ögon. Eftersom jag är född 1965, minns jag tyvärr inget av NKs Franska, men jag minns att allt kring NKs Franska och Kurt var mycket flott.

Artikel om Kurt Jacobsson och NKs Franska.

.

Längst upp till höger syns min farfars svåger Peller Lundgren.

.

Min man  konstaterade att vi var 93 kvinnor och sju män på Bobergs och antog att männen fått följa med som sällskap. I mitt fall var det tvärtom, det var min man som köpt biljetterna i NKs bokhandel, som är Stockholms bästa bokhandel, alltid full med nyheter och med väldigt kunnig personal.

.

Det känns lite speciellt att vara släkt med så framgångsrika företagare och modechefer. Jag förvånas ofta över att jag tycker att det är så kul att arbeta med Jacobssons, jämfört med tidigare arbeten inom bank och försäkring, och att det går så bra. Men det kanske inte är så märkligt, med tanke på min bakgrund.

.

Jag är självklart inte i närheten av vad min farfar och farfars bror skapade, men jag är stolt och nöjd över allt vårt arbete, mina medarbetares kunskap och erfarenhet samt den kvalitet och service vi erbjuder.

Det är som min farfar sa: Kvalitet sitter i fingrarna!

Charlotte

8 reaktioner till “Boken om NKs Franska. En del av Jacobssons historia.

 1. Tack det var trevlig läsning. Min mor arbetade på NK i många år (barnkläder) och hon nämnde ibland NK s Franska med beundran och en sorts magi i rösten. Fick aldrig några kläder därifrån men kom i alla fall till Paris på 60 talet och såg de berömda modehusen. Roligt att läsa om Jacobssons anknytning mvh Ulla

  1. Hej Ulla
   Stort tack för din kommentar. Vad kul att höra om din mor. Ja, det var visst något magiskt med NKs Franska på den tiden.

   Charlotte

 2. Tack för info om boken som jag ska köpa på NK nästa gång jag kommer till Sthlm. Min mamma var anställd på Regent Regeringsgatan på 40-talet och talade om disponent Jacobsson. De hade hovet som kund. Så bra att du fortsätter med vackra kvalitetsplagg – för lite av det nuförtiden

  1. Hej Kristina

   Ja gör det. Boken är utöver intressant, även mycket snygg.

   Jag tror att även min farfar Nils arbetade på Regent som personalchef innan han startade Jacobssons. Men jag ska dubbelkolla med min mamma.

   Tack, Charlotte

 3. Väldigt trevligt att läsa om utställningen och din farbrors bidrag till Franska damskrädderiet. Roligt att släktens intresse för kvalitetskläder fortsätter. Du skall absolut vara stolt över att du driver släktens engagemang i kläder vidare. Vi kunder är väldigt glada för det.

  1. Hej Katarina,

   Stort tack för din rara kommentar. Vad glad jag blir – jag har så roligt när jag skriver den! 🙂

   Charlotte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *