I onsdags hade min man Mikael och jag ”mini-semester” och besökte bland annat Zorn-utställningen på Nationalmuseum i Stockholm. Jag har självklart sett många tavlor av Zorn, men jag visste inte om hela bredden på hans konstnärskap. Det är fantastiskt vad mycket Zorn har skapat – och med så många olika tekniker och val av olika motiv. Fantastiskt!

.

Utställningen var mycket större än jag trott – det var rum efter rum med oljor, akvareller och grafik. Anders Zorn måste ha varit konstnärligt verksam varje dag under hela sitt liv. Så mycket – och så skickligt!

Jag kan varmt rekommendera utställningen, som var både intressant, spännande och visade fantastisk konst. Ta med din mamma, syster, väninna eller make att se utställningen. Jag tror att alla kan hitta något – och den pågår till och med den 29 augusti.

Eftersom man måste förköpa biljetter och få en tid för att komma in, var det begränsat antal som släpptes in i utställningen. Perfekt – för då slapp man trängas.

.

Här är bilder från utställningen.

.

.

.

.

Lite kul att läsa var att Anders Zorn reste till Spanien tillsammans med Ernst Josephson – som var min farfars fars kusin.

.

.

.

.

.

Här är en bild av vackra Sigrid Sachs, grundaren av NK Josef Sachs hustru. Min farfars bror Kurt Jacobsson var chef för NKs Franska i många år, och Sigrid Sachs, är farfars mor till en av mina äldsta vänner, Camilla Sachs. Kul!

.

Zorn målade inte bara i olja, utan gjorde även underbara akvareller.

.

Här är Zorns berömda ”dala-porträtt”.

.

.

Ett självporträtt av Anders Zorn.

.

Nu var det slut – och Micke och jag går ut i solen för att fortsätta till restaurang Nook på Södermalm. Där serverar de fantastiskt god mat – kan rekommenderas (men nu har de sommarstängt).

Ha en fin helg! Charlotte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *