Varje vecka lägger jag två till tre timmar på att läsa olika mode- och detaljhandelstrender. Jag älskar det – det är så spännande! Idag har jag valt en trendrapport om det internationella modet för 2021 som jag tycker passar för vad vi känner och hoppas på just nu.

.

”2020 var en säsong som ingen annan, säger Libby Page, redaktör hos den internationella webbutiken Net-a-Porter. Det var knappt en enda modevisning för våren och sommaren 2021 och nästan inte några möten heller, men det blev många livesändningar och digitala möten”.

Modeindustrin är verkligen i kris, men det är inte bara dåligt. Pandemin gav en välbehövlig paus och tid för eftertanke. Engagemanget för hållbarhet har ökat och även kreativiteten. Så det har blivit en del positiva effekter.

.

Ändrade behov

Inte nog med att designers och modet ändrade sig, det gjorde även behoven också.

”Våra kunders vanor har under senaste året förändrats, skriver Libby Page, med en förskjutning från köp av trendiga plagg, till köp av plagg som bygger på ett verkligt behov”. Men vad betyder det för din garderob?

Kollektionerna för vår-sommar 2021 passar fortfarande vår nuvarande, mer avslappnade stil, men samtidigt ser man en mer hoppfull framtid – och det påverkar modet.

Vi ser fram emot att fira bröllop och ordna evenemang och fester (även om det dröjer ett tag till). Det finns en växande känsla av optimism och vi kommer välja mode som gör oss på gott humör och sprider glädje.

Här är de fyra viktigaste internationella trenderna bland lyx-märkena.

.

Glad garderob, glatt humör

Flera designers sökte ett motgift mot pandemineländet och satsade på kollektioner med ett ”glatt humör”, det vill säga lekfulla plagg i djärva mönster och ljusa färger. Kläderna ska hjälpa till att höja humöret och lägga till ”kul i vardagen”.

.

Vuxen och avkopplad

Vi har verkligen anammat loungewear-looken under 2020, men 2021 vill vi känna oss lite mer välklädda. Det betyder inte att vi kommer att överge våra bekväma plagg, utan designerna har skapat kollektioner i enkla stilar i mjuka material som passar WFH (working from home). Det är plagg som lite mer skräddade. Vi vill ha en tidlös garderob som rustar oss för det nya normala, både skräddarsytt och avslappnat. Tänk snyggt stickat, mjuka välsittande byxor och en storskjorta som gör dig snygg och bekväm på arbetet.

.

Här är ditt egna paradis

Nästan alla drabbades förra året av inställda semestrar – och just nu drömmer vi om resor till avlägsna plats. Visst, vi är inte säkra på att det blir en resa i år, men vi ser framtiden mer hoppfull och solig. Flera av kollektionerna för våren och sommaren fokuserade på starka mönster, som får oss att drömma om sandstränder och drinkar. Kläder som ropar solskydd och mörka solglasögon. Säkra internationella resor är fortfarande utom räckhåll, men vi kan i alla fall föreställa oss en soldränkt garderob för en framtida resa, men just nu hemifrån.

.

Omstart för bröllop

Med inställda bröllop och social distans, fanns det mycket lite utrymme för romantiken under 2020. Vi ser mycket fram emot när vi fysiskt kan omfamna våra nära och kära, och designerna visar för 2021 att det finns hopp för romantik. De väljer därför kollektioner med volanger, krusiduller, spetsar och chiffong. Trots restriktioner just nu är det många som planerar för bröllop i år och försäljningen av brudklänningar har redan skjutit i höjden.

.

Det ska bli intressant att se om dessa trender och förhoppningar infrias under 2021!

Charlotte

2 reaktioner till “Fyra internationella modetrender att se fram emot

  1. Ja vi behöver både färg och mönster. Nu är svart ”ute”, nog med dysterhet och fram med lekfullhet. Du blir aldrig för gammal för att ”leka”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *