Nu är det snart maj och det är hög tid att ”vårstäda garderoben” och rensa ut det du inte använder. Oavsett om du har en liten eller stor garderob, är det värt att ta sig en titt av vad som faktiskt gömmer sig längst in.

.

Man brukar säga att ”du använder 20 procent av dina kläder, 80 procent av tiden”. Det låter helt otroligt, men jag tror faktiskt det kan stämma. Vi köper (vanligtvis) flera nya plagg per säsong och kläderna i garderoben hänger därför tätare och tätare.

Nu när det finns tid att fixa hemma, är det dags att rensa i garderoben, så att ser allt fint man faktiskt har. Ibland gör man felköp – passa nu på och rensa gör dig av med dessa – kläderna i din garderob ska kännas ”du”.

Här kommer några tips på vägen jag hoppas kan hjälpa.

PLOCKA UT ALLT OCH SORTERA

För en effektiv rensning kan du inte försiktigt ”bläddra” mellan plaggen. Allt måste ut! Otroligt jobbigt, jag vet. Ta ut allt och skapa olika fem högar: skänkas, kasta, behålla, lägga undan inför en annan säsong och kemtvätt.

Frågor att ställa sig:

Använder du plagget? Var det mer än ett år sedan du använde det? Om ja, ska du verkligen ha det kvar då?

Blir du glad av att se plagget? Spara!

Är det ett bekvämt och skönt plagg. Spara!

Är det för stort eller för litet? Bort!

Är det obekvämt eller känner du dig obekväm? Bort!

Är det inte din stil? Bort!

GÖR OUTFIT-TESTET

För att ett plagg ska vara värt att spara ska du kunna skapa flera outfits med hjälp av plagget.

ANPASSA GARDEROBEN EFTER SÄSONG

Det är inte konstigt att göra om i garderoben inför varje säsong, bara smart. Du kan enklare se plaggen du faktiskt tycker om och som är rätt för säsongen, om du plockar undan allt annat.

Plagg som ska sparas, men som du inte behöver ha i sommar – tvätta, vik och stoppa undan. Det är så skönt att titta in i garderob och se endast plagg som du kan ha nu.

Jag tycker att det är roligt att plocka fram gamla plagg för en ny säsong – de känns nästan som nya!

TÄNK I TÅRTBITAR

Hur ser ditt liv ut? Det ska speglas i din garderob. Tar arbetet upp störst del av ditt liv? Eller livet i sommarhuset? Den största delen av garderoben ska tas upp av det du spenderar mest tid på och tvärt om.

PLAGG I KASHMIR

Eftersom malfjärilar trivs bra i varma hem, är det inte helt ovanligt att man någon gång drabbas av dem. De lägger ägg och trivs bäst i otvättade kläder, kanske en jumper du inte tvättat på ett tag. Vädra dina plagg ofta och om möjligt ha dem hängande i stället för ihopvikta. Tvätta dem innan du lägger undan dem och packa ned dem i påsar som inte malen kan ta sig in i.

Tycker du det här var till hjälp? Jag hoppas det. Glöm inte att skänka bort kläder som fortfarande är OK till t ex Myrorna eller Röda korset så att de kommer till användning hos någon annan.

Kommentera gärna hur du ser på att rensa i garderoben och om du har några egna tips!

Charlotte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *