Hjärtligt välkommen till oss under höstlovet och allhelgonahelgen. Vi har öppet hela veckan, även söndagar, och vi har mycket fint vi vill visa dig. Torsdagen den 31 oktober har vi kvällsshopping i butiken tillsammans med LauRie mellan klockan 16.30 och 19.00. Vi bjuder på vin och tilltugg. Välkommen! 

.

Här några andra förslag på vad du kan göra i Stockholm under helgen:

.

Millesgården 

MÅLERI OCH ANDLIGHET
Hilma af Klint – Tyra Kleen – Lucie Lagerbielke

I höst visar Millesgården utställningen Måleri och Andlighet, med Hilma af Klint, Tyra Kleen, Lucie Lagerbielke. De tre konstnärerna var alla intresserade av ”andligt sökande” och det påverkade deras liv och deras konstnärliga skapande. De kom alla från en privilegierad bakgrund, Hilma av Klint och Tyra Kleen var adliga och Lucie Lagerbielke gifte sig adligt och var dessutom dotter till en av Sveriges rikaste personer. Alla tre gjorde livsval som vid den här tiden var ovanliga för kvinnor när de prioriterade intellektuellt arbete och konstnärskap framför familj och barn. Gemensamma utgångspunkter och intressen till trots skiljer sig deras konstnärskap mycket, både till uttryck och till arbetsmetod.

.

Bildkälla
Bildkälla
Bildkälla
Bildkälla
Bildkälla

.

Artipelag

Inside Out Outside In 

FORNASETTI

Utställningen sätter strålkastarljuset på den italienska konstnären och designern Piero Fornasettis (1913–1988) många verk. Det här är den första museiutställningen i Sverige som omfattar hela Fornasettis produktiva spektrum av måleri, teckning, grafisk design, möbler, designföremål och rumsliga installationer, liksom samtida verk skapade av hans son Barnaba Fornasetti.

.

Bildkälla
Bildkälla
Bildkälla

.

Färgfabriken – något annorlunda

Något att minnas

– Niki Lindroth von Bahr

Hösten 2019 producerar Färgfabriken en stor separatutställning med konstnären och animatören Niki Lindroth von Bahr (1984-) som omfattar film och skulptur samt premiärvisningen av den nya kortfilmen, som även givit namn till utställningen, Något att minnas!

Niki Lindroth von Bahr har en unik stil både i innehåll och uttryck. Hennes filmer och skulpturer berätta ofta en slags melankoliska moderna fabler där djur agerar i en alldaglig men samtidigt absurd värld, som på alla sätt liknar vår egen. Det vardagliga görs främmande och mer distanserad samtidigt som vi genom djurens agerande kan få syn på mänskliga karaktärer och beteenden bortom ytan. 

.

Bildkälla
Bildkälla

.

Liljewalchs

Faran är över

Helene Billgren


Liljevalchs vill visa upp en av Sveriges mest obändiga och kreativa konstnärer i helfigur. Det är ett konstnärskap som inrymmer lika mycket lekfullhet och improvisation som djupaste allvar. Hennes huvudpersoner är nästan alltid kvinnor, hennes material vardagliga och hon ger alldagliga och gamla saker en ny betydelse.

Bildkälla
Bildkälla
Bildkälla

.

Spritmuseet

Absolut Art Collection

Angus Fairhurst

Den 23 oktober öppnade Spritmuseum höstens soloutställning med Angus Fairhurst. Detta är den sjunde utställningen med en konstnär från samlingen Absolut Art Collection.

Utöver bra utställningar, erbjuder spritmuseet intressanta och spännande vin- och champagneprovningar. Se gärna deras kalender på internet.

Bildkälla
Bildkälla

.

Tips på restauranger i Stockholm (Det finns galet många bra):

Istället för att ge ett tips, ger jag dig en lista på bra restauranger i Stockholm som jag har besökt de senaste månaderna (jag går ut och äter 2-3 gånger per månad – annars jobbar jag bara).

Mina bästa restauranger i Stockholm är just nu:

Milles, Strandvägen 1

Kommendören, Kommendörsgatan 7

Hillenberg, Humlegårdsgatan 14

Portal, Sankt Eriksplan 1

Hantverket, Sturegatan 15

Proviant, Sturegatan 19

Nook, Åsögatan 176

Oaxen Slip, Beckholmsvägen 26 (Djurgården)

.

Bästa udda tipset: 

Secondhand-affären Arkivet

Nybrogatan 44

Det senaste tillskottet av mer udda klädbutiker i Stockholm är Arkivet på Nybrogatan 44 (där barnbutiken Kiddies låg tidigare). Att köpa secondhand-plagg har blivit hypermodernt och här en butik som gör det på ett annorlunda sätt.

Den första Arkivet-butiken öppnades upp på Norrtullsgatan i Vasastan. Med en hög modegrad och stort fokus på upplevelsen och känslan i butiken vill Arkivet göra det enkelt för kunderna att konsumera mode på ett hållbart sätt.

Nästan exakt två år senare, i mars 2019 öppnades den andra Arkivet-butiken, denna gång på Nybrogatan på Östermalm. Lokalen på cirka 300 kvadrat var en tidigare barnbutik som funnits i många år och ett välkänt inslag i kvarteren.

Återanvändning och att värna om miljön känns viktigt för Caroline Hamrin och Arkivet så därför var det självklart att viss inredning i butiken återanvändes från den tidigare verksamheten. Hållbarhetstänket genomsyrar Arkivet på många plan; från att använda galgar och plastpåsar av återvunnen plast till att värna om kunder och medarbetare.

.

Vad händer hos oss?

Hos oss är det full fart inför vintersäsongen. Butiken fylls av plagg i julens färger, speciellt rött, svart, grått och kornblått. Vi har fått in festtoppar- och blusar, snyggbyxor, polojumprar och klänningar till julens högtider. I början av november hänger vi om i hela butiken och gör den ”vinter- och julfin”.

Dags att titta in! Hjärtligt välkommen!

Charlotte Jacobsson Sekund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *