Efter fyra fantastiska dagar i New York kom jag tillbaka till Stockholm i måndags. Det är mer än femton år sedan min man och jag var där senast, så vi hade mycket att ta igen och nya upptäckter att göra. Det här är vad vi hann med:

Torsdag
Vi vaknade självklart redan vid 4-5-tiden på grund av tidsskillnaden på sex timmar och läste i sängen fram till frukosten. Lyxigt! Efter frukosten promenerade vi genom Central Park till Guggenheim Museum. Parken är mycket lummigare och mysigare än jag minns den och dessutom sken solen vilket gjorde upplevelsen extra njutbar. Guggenheim är en klassiker som alltid visar fantastisk konst – och så även den här gång – men också för att museibyggnaden i sig är så vacker. Utöver verk av de stora konstnärerna från 1800- och 1900-talen såg vi flera mindre utställningar av modern konst.

.

Insidan från Guggenheim-museet.

.

.

Vi fortsatte sedan längs den som kallas Museum Mile till Neue Galerie – ett mycket litet museum med inriktning på tysk och österrikisk konst från tidigt 1900-tal, där de visade verk av bland andra Gustav Klimt. Äntligen fick jag se min favorittavla A woman in Gold av just Gustav Klimt! I museet som tidigare var privatbostad ligger Café Sabarsky med en fin lunchmeny och österrikiska och tyska bakverk. Man fick tyvärr inte fota inomhus.
.

.

På väg tillbaka till hotellet gick vi till Moma-shopen på 53e gatan. Moma, eller Museum of Modern Art,  är fortfarande stängt,  men öppnar om en månad efter renovering och ombyggnad. Shoppen är tyvärr inte lika spännande som för femton  år sedan, utan väldigt turistig.

Dagen avslutades med middag på den italienska restaurangen Marena vid Central Park. Väldigt god mat och en klassiskt vacker restaurangmiljö.

.

.

Fredag
Ännu en mycket tidig morgon och vid halv nio promenerade vi ner till färjeläget vid 42a gatan och tog färjan över till Williamsburg. Härligt att se staden från vattnet! Williamsburg i Brooklyn är den nya trendiga delen av New York med massor av nya hotell, små butiker, barer och restauranger, många i renoverade gamla industrilokaler. Vi åt en god lunch på Hoxton Hotel som är känt för sin fina takterrass. Efter att ha sett den helt nyanlagda parken längs kajen vid East River tog vi färjan tillbaka till Manhattan.

.

Färjan över till Williamsburg.

.

.

.

Kvällen avslutade vi på Agern, en restaurang och matmarknad som ligger på Grand Central, den stora järnvägsstationen mitt på Manhattan, och som drivs av en dansk restauratör och en isländsk kökschef. Mycket gott! 

.

Informationstavla om the High Line.

.

Lördag
Vi tog tunnelbanan för att komma snabbare till The High Line och gick längst den gamla järnvägen fyra meter över gatunivå. Det som tidigare var en övergiven järnvägslinje är idag en väldigt annorlunda och vacker park och promenadväg. Det var ett kul sätt att se East Village. Absolut värt ett besök. I East Village tog vi en juice i solen på uteserveringen på The Butcher’s Daughter, en vegansk bar och restaurang som är full av unga människor. Sedan promenerade vi till livsstilsbutiken The Guild och till The Strand Bookstore, en bokaffär som verkar ha allt. Vi tittade också på Market for Makers, ett butikskoncept där mindre företag hyr in sig på en gemensam yta, lite som The Lobby i Stockholm.

.

Bild från The High Line.

.

Bokaffären The Strand i fyra våningar.

.

Lunchen åt vi på klassiska Oyster Bar på Grand Central. Vi åt, som man bör, Manhattan Clam chowder, gott, men ändå inte såå gott. Efter lunch tog vi tunnelbanan till varhuset Macys för att titta på deras butikskoncept Story, som bygger på interaktion med kunderna och byte av innehåll varje månad. Intressant, men det var inte många kunder där – det var större trängsel vid sminkdiskarna.


Middagen åt vi nästan nere vid Wall Street, längst ner på Manhattan, på Nobu Downtown, en trendig asiatisk restaurang. Vi höjde säkert medelåldern med minst tjugo år eftersom det vara ett typiskt ungt och hippt ställe. 

.

På varuhuset Macys nya butikskoncept Story.

.

Söndag
Redan vid åttatiden var det 20 grader varmt och runt lunch 30 grader! Otroligt i slutet av september! Vi promenerar igen genom Central Park, men den här gången till the Metropolitan Museum of Art. Där hade vi inte varit tidigare. Det är ett stort museum med suveräna utställningar. Absolut värt ett besök! Lunchen åt vi igen på Neue Galerie, med en bit sachertårta som avslutning. 

.

Bild från Zoo i Central Park.

.

.

Utställning på taket av Metropolitan museum.

.

.

.

Innan vi åkte ut till flyget hann jag läsa New York Times tjocka söndagstidning. Det slog det mig hur mycket man skriver om modebranschen och hur intressant branschen egentligen är. Det är en bransch som finns överallt och sysselsätter miljoner människor över hela världen. Dessutom är den spännande med nya märken, intressanta designers och modeföretag som lyckas eller misslyckas med sina satsningar. Jag kommer att komma tillbaka till det temat i höst här i bloggen. Modebranschen är inne i en spännande utveckling, en bransch Jacobssons också är en del av. Kul!

.

Bäst med New York
Utställningarna, de olika miljöerna, alla människor. Ja, allt!

 
Sämst med New York
Den långa och mycket långsamma kön vid passkontrollen, den nonchalanta attityden och behovet av att säga till att man ska ”stand in line” både där och på andra ställen, där det egentligen inte behövs. Det var även dyrt.


Övrigt
Det var en speciell helg vi valde: FN hade sitt klimatmöte och förberedelserna inför generalförsamlingens möte med regerings- och statschefer pågick för fullt, hundratusentals demonstrerade tillsammans med Greta Thunberg, som ju också talade på FNs klimatmöte, New York Fashion Week avslutades, med mera, med mera. Så det var trafikkaos, avspärrningar och polisbilar överallt, men ändå gick det att komma fram utan större problem.

.

Jag skulle kunna skriva mycket mer om min korta resa eftersom upplevelsen av New York är så stor. Det är en fantastisk stad!

Charlotte

2 reaktioner till “Rapport från en långhelg i New York

 1. Tack för ett jättetrevligt resereportage med fina foton.
  Då jag läser reportaget och tittar på fotona kan jag associera till mina besök i NY ,har hitintills varit där 4 ggr från 2004-15.
  Minne från Oysterrest.Grand Station när amerikaner häller ketchup över sina ostron men det kanske smakade ok.
  Gått på High Line 2 ggr en mycket annorlunda park.
  Mvh Birgitta Tysk

  1. Hej Birgitta

   Stort tack för din kommentar. Lyxigt att ha besökt NY fyra gånger – och ha gått på High Line. Jag hoppas att snart åka dit igen. Det var en fantastisk upplevelse.

   Jag såg inga amerikanare som hällde ketchup, men jag kan tänka mig att de kan göra det. Annars tycker jag att NY har blivit otroligt mycket elegantare, mysigare och säkrare stad än 2002. Då kändes en lite mer hotfull.

   Tack igen för din kommentar, Charlotte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *