På modemässan Pure i måndags var som vanligt en av höjdpunkterna trendseminariet Future Forecast ss20. Det brukar heta Buyers briefing och vara lite mer ”inköpar-orienterat” men jag tycker att seminariet var både träffande och tydligt – och med intressant koppling till modet.

De fyra stora trenderna för 2020 är; Honest, Limitless, Ritual och Brave. Det handlar om att ta det lugnare, leva väl och ta hand om det vi har.

.

.

Honest – Ärlighet

Honest handlade om att vara ärlig, att acceptera att man inte är perfekt och att vi verkligen försöker följa vårt samvete, hitta balans och göra det bästa av det vi har.

.

.

.

Modet blir – enkla, minimalistiska basplagg i lugna färger.

.

Här visade de bild på Greta Thunberg och hennes kamp för miljön.

.

Limitless – Inga inskränkningar

Limitless handlade om att som kvinna vara modig och ta ställning, att vi inte behöver bara vara söta och kvinnliga utan vi kan även vara arga, tuffa och säga ifrån – men samtidigt vara feminina och bära rosa.

.

.

Modet bilr – kvinnliga och glansiga men samtidigt sportigt-bekväma plagg.

.

Här beskrev de hur kvinnor kan vara arga, säga ifrån till och med döda (i en film) men samtidigt vara kvinnor. Vi kan ta plats.

.

Ritual – Ritualer

Ritual handlade om att gå utanför oss själva och att bry oss om andra. Det handlade även om att livet måste kännas meningsfullt, det kan handla om att släppa kontrollen, börja med hantverk för att må bra eller att hålla sig till ritualer som får dig att må bra.

.

.

.

Modet blir – hantverksplagg som är inspirerade av naturen.

.

De beskrev om yoga, handla secondhand eller hyra plagg och att börja dreja eller måla för att må bra.

.

Brave – Modig

Brave handlade om att vi experimenterar med oss själva och skapa ”låtsaspersoner” och använda dem som om de vore riktiga i till exempel annonser. Och att allting inte är vad det ser ut att vara, utan datorerna kan göra oväntade saker och sudda ut tidigare tydliga regler. Om modet att mixa verklighet och låtsas.

.

.

.

Modet blir – galna kombinationer med starka färger med fokus på framtiden.

.

Här beskrev de hur virtuella modeller smyger sig in i annonserna bredvid verkliga modeller. Ingenting är vad det ser ut att vara.

.

Seminariet avslutades med en film om att vi inte ens behöver äga plagget för att bära det på ett foto. Vi kan spara ner plagget på datorn, ”klä på” oss i datorn och sedan skicka ut en bild där det ser ut som vi har på oss plagget. Du behöver inte ens köpa hem plagget, för att bära det på t ex Facebook eller Instagram (viktigt idag då insta är stort bland influencers). Lite skumt!

Jag tyckte att trendspaningen var intressant, eftersom jag själv har tänkt på att göra mitt bästa, men inte sträva efter perfektion, att det är viktigt att släppa kontrollen och oro som mal, att ta plats och få säga ifrån när jag tycker annorlunda och att jag ska försöka att göra mer av det jag gillar t ex lyssna på musik, läsa böcker, måla, träna med mera. Men jag trodde att det handlade om att jag passerat 50 och blivit ”klokare” – men det var egentligen en trend!

Vi får se vad vi lyckas fylla butiken med för nästa vår utifrån dessa trender!

Charlotte

Viktigaste plaggen för nästa vår (i London):
Långklänning eller -kjol med vidd i
Djupt urringad klänning med linne under eller klänning som går högt upp i halsen
Vida byxor korta eller långa
Byxdress eller overall
Plisserad eller tyll-kjol
Skjortklänning
Brodyrblus
Tajt topp eller linne
Rak lite längre kavaj
Anorak eller vindjacka
Kaftan eller tunn kappa
Sjal i håret
Brett bälte i midjan

Gymnastiskskor
Cool väska i färg
Coola solglasögon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *