Nu är det snart maj och det är hög tid att ”vårstäda garderoben” och rensa ut det du inte använder. Oavsett om du har en liten eller stor garderob, är det värt att ta sig en titt av vad som faktiskt gömmer sig längst in.

Man brukar säga att ”Du använder 20 procent av dina kläder, 80 procent av tiden”. Det låter helt otroligt, men jag tror faktiskt detta kan stämma in på många av oss. Vi köper på oss lite för mycket nytt och kläderna i garderoben hänger tätare och tätare.

.

Foton från butiken. Blommig blus från Stockholms Klänningsfabrik/ Stank. Rosa jacka från iN FRONT.

.

Nu är det dags att rensa bort, så att ser allt fint man faktiskt har. Ibland gör man felköp – passa nu på och rensa gör dig av med dessa – kläderna i din garderob ska kännas ”du”.

Här kommer några tips på vägen jag hoppas kan hjälpa.

.

Foto från butiken. Massor av vackra klänningar!

.

PLOCKA UT ALLT OCH SORTERA

För en effektiv rensning kan du inte försiktigt bläddra mellan plaggen. Allt måste ut! Otroligt jobbigt, jag vet. Ta ut allt och skapa olika fem högar: skänkas, kasta, behålla, lägga undan inför en annan säsong och kemtvätt.

Frågor att ställa sig:

Använder du plagget? Var det mer än ett år sedan du använde det? Om ja, ska du verkligen ha det kvar då?

Blir du glad av att se plagget? Spara!

Är det ett bekvämt och skönt plagg. Spara!

Är det för stort eller för litet? Bort!

Är det obekvämt och/eller känner du dig obekväm? Bort!

Är det inte din stil? Bort!

.

Foto från butiken. Vit kavaj från iN FRONT, blommig blus från Modes Stockholm.

.

GÖR OUTFIT-TESTET

För att ett plagg ska vara värt att spara ska du kunna skapa flera outfits med hjälp av plagget.

.

Foto från butiken. Stickade koftor från Sibin/Linnebjerg, randiga toppar från Saint James och blommiga mirakelbyxor från LauRie.

.

ANPASSA GARDEROBEN EFTER SÄSONG

Det är inte konstigt att göra om i garderoben inför varje säsong, bara smart. Du kan enklare se plaggen du faktiskt tycker om och som är rätt för säsongen, om du plockar undan allt annat.

Plagg som ska sparas, men som du inte behöver ha i sommar – tvätta, vik och stoppa undan. Det är så skönt att titta in i garderob och se endast plagg som du kan ha nu.

Jag tycker att det är roligt att plocka fram gamla plagg för en ny säsong – de känns nästan som nya!

.

Foto från butiken. Klänningar från Stockholms Klänningsfabrik, smycken från KoKoNo.

.

TÄNK I TÅRTBITAR

Hur ser ditt liv ut? Det ska speglas i din garderob. Tar arbetet upp störst del av ditt liv? Eller livet i sommarhuset? Den största delen av garderoben ska tas upp av det du spenderar mest tid på och tvärt om.

Tycker du denna artikel var till hjälp? Jag hoppas det. Glöm inte att skänka bort kläder som fortfarande är ok till t ex Myrorna eller Röda korset så att de kommer till användning hos någon annan.

.

Foto från butiken. Härliga vårfärger!

.

Hoppas detta var rolig och nyttig läsning! Kommentera eller hör av dig till oss om du undrar över något du ser på bilderna.

Lovisa Sekund

4 reaktioner till “Dags för vårstädning av garderoben. Läs våra tips!

 1. Ett jättebra inlägg med många fina tips!
  Jag skulle verkligen behöva göra en enorm rensning, trots att jag rensade i januari… Men det svåra är ju det där med att rensa bort klänningar och blusar som är fina, men kanske inte används tillräckligt ofta… 😉
  /Maria

  1. Hej Maria
   Stort tack för din kommentar. Vad kul att du läste min blogg.
   Jag håller med – det är jättesvårt att rensa bland snygga kvalitetskläder. Jag kan spara dem i åratal – och till slut gör jag en jätterensning utan att tänka alltför mycket och skänker bort kläderna (jag har faktiskt aldrig ångrat mig). Men jag har fortfarande mina älsklingskläder kvar – även om de är 20 år gamla. Kan inte göra mig av med dem!
   Charlotte

 2. Tack för tips och goda råd!
  Försöker rensa allt eftersom.Har 2 vuxna döttrar som får titta igenom innan vi skänker till Röda Korset eller Stadsmissionen .
  Har alltid köpt i 3 basfärger blått svart och rött och till sommaren vitt +ceris.Enkelt då blir det inte ofta inga impulsköp
  Mvh Karin 🌞

  1. Hej Karin

   Stort tack för din kommentar. Det bästa är som du gör – att rensa eftersom – då blir det aldrig kaos i garderoben.

   Jag skänker också gärna bort plagg till samma ställen som du nämner. Då får de in pengar till sina fantastisk verksamheter och mina kläder komm er till användning hos någon annan. Jag tycker att det är win-win.

   Skönt och enkelt att hålla sig till basfärger – då är det enkelt att packa också.

   Tack igen, Charlotte, Jacobssons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *