Fotografiska och lunch i city

Om du har planer på att besöka Stockholm under påsken kan jag verkligen rekommendera ett besök på Fotografiska. Det är lite bökigt att ta sig dit eftersom ombyggnationen av Slussen pågår för fullt, men det är ganska bra skyltat från Slussens tunnelbana så inga problem att hitta rätt. Just nu pågår flera intressanta utställningar på Fotografiska som alla är värda att se.

Den största är Alison Jackson ”Truth is dead” som innehåller en stor mängd fotografier med kända människor i minst sagt oväntade situationer. Allt från Mick Jagger som står vid strykbrädan till drottning Elizabeth som tar en selfie med barnbarnen och ett foto på Lady Diana på shoppingtur med Marilyn Monroe. Det finns även en stor del bilder på Donald Trump och andra politiker i många olika sammanhang.

Samtliga bilder är tagna med hjälp av dubbelgångare men de är både underhållande och ofta förvånande. Även om man vet att bilderna inte föreställer det de ser ut att föreställa så blir det ändå speciellt att se dem. Den gamla sanningen ”kameran ljuger aldrig” kommer lite på skam här.

.

Förutom Alison Jackson kan man även se två fina utställningar med svenska Jesper Waldersten och Jessica Silversaga. Båda är bra på sitt sätt – Jespers bilder är ganska svarta även om flera av dem är roliga, och Jessica Silversagas foton är drömska och väldigt vackra. Läs mer om Fotografiska här >>

.

.

.

Fotografiska inhyser även ett mycket uppskattat café, restaurang och bar som drivs av Paul Svensson. Köket är ekologiskt och växtbaserat och har som målsättning att använda alla delar av råvaran.

.

Denna gång valde vi dock att äta lunch på en av restaurangerna på Åhléns city – Sally Voltaire och systrar. Även denna restaurang har hälsosam, grön mat och rawfood som sin filosofi. Vi åt en mycket god Ceasarsallad med räkor, belugalinser,  grönkål, parmesan m.m. Restaurangen har även ett par goda naturviner, vi valde ett glas chardonnay till vår salladslunch, det passade utmärkt! Jag kan varmt rekommendera en lunch på Sally Voltaire och systrar om du behöver en paus mellan besök på museum och shopping! Läs mer här >>

.

Middag på Östermalm

Om du vill äta middag på en riktigt klassisk restaurang i Stockholm kan jag varmt rekommendera kvarterskrogen Cassi på Narvavägen. Jag var där för första gången någon gång när jag gick i skolan, jag var kanske 11-12 år. Sedan dess har restaurangen renoverats, men familjen Fitoussy som har drivit stället sedan 1970 har valt att renovera väldigt varsamt och bevarat stilen från 70-talet med allt vad det innebär av orangerutiga dukar, mörka möbler och gröna väggar.

Du går själv fram till baren och beställer det du vill äta och dricka och bär det tillbaka till ditt bord på en orange (!) bricka. Det är lite speciellt. Menyn består huvudsakligen av klassiska franska kötträtter. Jag åt en fantastisk oxfilé med bearnaisesås och pommes frites nedsköljd med ett glas gott Bourgognevin. Det finns någon rätt med fisk och kyckling men tonvikten ligger på kött.

Det är väldigt familjär stämning på Cassi och alla passar in, såväl barn, vuxna som damer som firar sin 90-årsdag (som när jag var där). Cassi har stängt på lördagar och som vanligt i Stockholm är det bra att beställa bord om du vill vara säker på att få plats. Läs mer här >>

.

Hjärtligt välkommen till fantastiska Stockholm i påsk!

Mia Söderbärj, väninna och skolkamrat till Charlotte

.

PS. Missa heller inte Nordiska museets utställning ”British så in i Norden” eller modeutställningen på Artipelag ”Margiela – åren med Hermès”. De har fått mycket positiva recensioner i tidningarna.

PPS. Glöm heller inte att kika in hos Vetekatten och smaka deras fantastiska bakelser – alla är goda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *