Snart är det dags för att ladda om för en ny modesäsong. Här hittar du de 16 viktigaste trenderna för våren 2019, från modemässorna i London och Köpenhamn. Bilderna är från Buyers briefing i London i augusti.

De tre viktigaste trenderna för våren är: ”maxat med mönster”, såsom blommigt och djur till randigt och prickigt, ”maxikjolar och klänningar”  ger en härlig ”bohem-känsla” och ”starka 80-tals färger” såsom gult, grönt, rött och rosa lyser upp. Kläderna blir härligt bekväma i vår – långa vida klänningar till gymnastikskor eller vida byxor med en löst hängande topp. Så skönt!

Här nedan är 16 trender för våren 2019:

.

Trend 1 – Mönstermix.

Mixa och matcha mönster och tyger hur du vill. Här är det individualitet och originalitet som gäller och är tanken. Det ska gärna vara ”imperfekt” och med mycket detaljer.

Sommaren 2019:s viktigaste mönster är blommigt – i alla former! Vi ser allt från moderna digitala blommönster till retrodoftande, interiörinspirerande blomster som båda funkar superbra på långa svepande maxiklänningar och kjolar.

.

Trend 2 – Sjaltrenden

Nu ska det vara sjalar runt midjan, runt håret, runt halsen samt runt väskan och även över bysten. Den långa och smala sjalen är tillbaka och används som en del av en knytblus. Dessutom finns det många tyger som ser ut som ett sjalmönster på både blusar och klänningar.

.

Trend 3 – Vida byxor – och revärer på byxorna

I och med den stora 80-tals trenden för våren blir även byxorna vidare. De går högre upp, markera midjan och har veck fram. Till dessa passar de smala eller kortare topparna bäst. Revärer på byxorna fortsätter att vara stort även i vår – och byxor med resår nertill.

.

Trend 4 – Hållbarhet.

Siden och linne blir stort eftersom de är naturmaterial och står för hållbarhet och enkelhet. Det ska vara mjuka material i neutrala färger. Här kommer även den trendiga siden-pyjamasen in.

.

Trend 5 – Retrovibbar.

Retro och vintage. Här kommer den stora 40-tals trenden in. Det finns massor av klänningar och kjolar som påminner om min mormors gamla klänningar. Helt rätt i vår! Till det kommer klänningar och kjolar med många knappar på fram.

.

Trend 6 – Cape.

Capen fortsätter att vara stor i vår, efter höstens alla caper. Denna tillsammans med kaftanen kan du enkelt sätta utanpå dina kläder.

.

Trend 7 – Boho. 

Boho eller boheme-looken med maxiklänningar och kjolar är en av vårens största trender. Här är det exotiska, rese-vibbar som gäller. Det ska vara exotiska mönster och jordfärger. Dessutom gäller boho-klänningar med volanger och fransar samt ”bandana”-toppar.

.

Trend 8 – Nya längder.

Det allra senaste är de nya kjol- och klänningslängderna – maxi och midi. Maxiklänningar har ökat rejält i försäljning. Nu väntar vi alla på den längre maxikjolen. Hela siluetten för våren är lång och smal. Kjolarna kan även vara lite sexigare med slitsar och tydlig midja.

.

Trend 9 – Blockfärger

Färgerna för våren är starka färger såsom pasteller, gult, rost, orange, rött, grönt, lila, blått. Rosa är den färg som säljer bäst under våren (efter svart och marint), men gult kommer starkt. Orange har blivit en ”statement” färg för att visa solidaritet.

Gör ett statement i gult – nästa års hetaste accentfärg! Alla nyanser fungerar, från svalt citrongult till knalligt rapsgult.

.

Trend 10 – 100% mönster.

Det är extremt mycket mönster i vår bl a rutigt, körsbär, leopard, snake och olika sömmer som hålsömm/brodyr och smock.

Maffiga blockränder gör en skön comeback till nästa vår. Den danska färgglädjen får verkligen utlopp i de sköna och 70-tals inspirerande färgkombinationerna. 

Inför våren 2019 får man vässa sina stylingfärdigheter rejält! En stor trend till nästa vår är att kombinera olika mönster. För att få en sån här look att funka så får man antingen färgmatcha de olika printen eller så krockstylar man helt och bryter av. Roligt!

.

Trend 11 – Budskap på toppen

Många unga idag vill väcka uppmärksamhet och visa sin personlighet – och då gör man det gärna med en topp med ett budskap på som visar vad man står för. I vår finns det massor av toppar med olika texter på.

.

Trend 12 – Klänningsmode.

Av alla modeller för våren är klänningen den absolut viktigast och står för 22 procent av försäljningen i England. Till våren kommer det massor av olika klänningar bland annat skjortblusklänningar, sommarklänningar, strandklänning, 30-talsklänningar med knappar fram, omlottklänningar, asymmetriska klänningar. Nyast känns dock skjortblusklänningen!

.

Trend 13 – 80-tal.

80-talet blir stort igen. Nu är det vida byxor, korta toppar, axelvaddar, puffärm mm som gäller. Gärna i härliga 80-tals färger (inklusive neon). Dessutom kommer stentvätten och den ljusa denimen tillbaka och jeansen går högre upp i midjan och blir vidare igen.

.

Trend 14 – Kaftaner.

Snyggt utan på dina plagg är en kaftan (som en del av boho-trenden). Kaftaner finns i härliga paisley-tyger men även i genomskinliga material.

.

Trend 15 – Plisseringar.

Plisseringarna fortsätter i både byxor och kjolar.

Trend 16 – Stora smycken.

Stora halsband och örhängen. Till alla långa klänningar och lite större plagg passar de större smyckena bättre. Nu är det dags att leta upp dina 80-tals smycken och börja bära igen.

Välkommen till våren 2019 – som ser både kul och bra ut!

Charlotte Jacobsson Sekund

Ps. Största ökningen förra året stod ”Modest fashion” för, vilket är täckta kläder det vill säga längre kjolar, ärmar mm och riktar sig främst till muslimska kvinnor. Dessa kläder ökade sin försäljning med 500 procent!

PPS. Vårens kläder har redan börjat att komma till butiken  – kom gärna och titta. Nya märken i vår är; Munthe, Oui, Levete, Haust, Primerose Park och Rosemunde – och de kommer i januari-februari. Det ska bli kul att se vad du tycker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *