Förra helgen var jag och min man i belgiska Gent och Brugge. Det var en annorlunda och spännande resa att besöka de två olika städerna, som båda har en mer än tusenårig historia.

 

 

Gent är en vacker stad med fantastiska restauranger och många vackra, historiska byggnader. Vi bodde på det spännande hotellet The Post som var Gents huvudpostkontor i 80 år. Hotellet hade en snygg inredning, med en egen stil i mörka färger – men ändå attraktivt.

 

Ska man se Gent ska man besöka stadsmuseet som skildrar Gents historia, från Europas medeltida centrum för handel med ull och tyger, till viktig industristad och till  dagens universitetsstad, där drygt var fjärde innevånare är student. Vi besökt även Designmuseet i en vacker gammal byggnad med moderna installationer av en belgisk konstnär som hette Maarten Baas.

 

Kanalerna skapar liv i staden (trots att Gent ligger långt från havet är det en hamnstad) och gör det enkelt att hitta. Båda två städerna är mycket promenadvänliga och har låg bebyggelse. Det finns även lite bilar och eftersom Gent är en studentstad finns det mycket cyklar.

 

Båda städerna ”kryllar” av suveräna restauranger. Dessutom har de många härliga choklad- och bokaffärer (vilket är ovanligt att se nuförtiden).

 

Självklart besökte jag även shoppinggatorna i Gent och Brugge för att titta på både butiker och kläder. Det fanns riktigt många små och väldigt personliga privata butiker och få kedjor – så skönt. Det ger ett mer spännande intryck. Här är jag inne i La fée Maraboutées butik I Gent (jag funderar på om vi ska ta in en del av deras plagg).

 

Det var en fantastisk upplevelse att promenera runt i  Brugges medeltida och väldigt vackra stadskärna och att besöka konstmuseet Groeninge med konst från 1500-talet fram till idag.

 

Engelska fungerar mycket bra, men alla skyltar och mycket information är på flamländska i den här delen av Belgien.

 

En dag i Gent och en halv dag i Brugge känns lagom eftersom städerna inte är så stora. Brugge är med på Unescos världsarvslista och kryllar därför av turister. Men staden var ändå inte turistig, utan mysigt annorlunda, med en stadskärna som i stort sett ser ut som för femhundra år sedan, med gator som slingrar sig fram mellan husen och med kanaler som genomkorsar den gamla stadskärnan.

Res gärna dit, men tänk på att packa paraplyet – vi läste att det alltid regnar i Gent – och det gjorde det även för oss.

Nu är jag hemma igen och ska fortsätta att packa upp mer höst- och vinternyheter.
Charlotte Jacobsson Sekund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *