Ja, nu gäller det att ladda om för en ny säsong. Tänk att det på varje mässa visas upp något nytt – eller rättare sagt en mix på gamla trender som bättras på och matchas om på ett nytt sätt. Och tänk att det alltid är lika kul med nya trender! Det är verkligen spännande att se och analysera varför det blir en trend. Här är en sammanställning av trenderna för våren 2019 som vi såg på modemässorna i London för två veckor sedan.

Trend 1 – Sjaltrenden

Nu ska det vara sjalar runt midjan, runt håret, runt halsen samt runt väskan och även över bysten. Den långa och smala sjalen är tillbaka och används som en del av en knytblus. Dessutom finns det många tyger som ser ut som ett sjalmönster på både blusar och klänningar.

 

Trend 2 – Vida byxor – och revärer på byxorna

I och med den stora 80-tals trenden för våren blir även byxorna vidare. De går högre upp, markera midjan och har veck fram. Till dessa passar de smala eller kortare topparna bäst. Revärer på byxorna fortsätter att vara stort även i vår – och byxor med resår nertill.

 

Trend 3 – Mönstermix.

Mixa och matcha mönster och tyger hur du vill. Här är det individualitet och originalitet som gäller och är tanken. Det ska gärna vara ”imperfekt” och med mycket detaljer.

 

Trend 4 – Hållbart.

Siden och linne blir super stort eftersom de är naturmaterial och står för hållbarhet och enkelhet. Det ska vara mjuka material i neutrala färger. Här kommer även den trendiga siden-pyjamasen in.

 

Trend 5 – Retrovibbar.

Retro, vintage. Här kommer den stora 40-tals trenden in. Det finns massor av klänningar och kjolar som påminner om min mormors. Helt rätt i vår! Till det kommer klänningar och kjolar med många knappar på fram.

 

Trend 6 – Cape.

Capen fortsätter att vara stor i vår, efter höstens alla caper. Denna tillsammans med kaftanen kan du sätta utanpå dina kläder.

 

Trend 7 – Boho. 

Boho, långa klänningar och kjolar. Här är det exotiska, rese-vibbar som gäller. Det ska vara exotiska mönster och jordfärger. Dessutom gäller bohem-klänningar med volanger och fransar samt ”bandana”-toppar.

 

Trend 8 – Nya längder.

Det allra senaste är de nya kjol- och klänningslängderna – maxi och midi. Maxiklänningar har ökat rejält i försäljning. Nu väntar vi alla på den längre maxikjolen. Hela siluetten för våren är lång och smal. Kjolarna kan även vara lite sexigare med slitsar och tydlig midja.

 

Trend 9 – Blockfärg.

Färgerna för våren är starka färger – pasteller, gult, rost, orange, rött, grönt, lila, blått. Rosa är den färg som säljer bäst under våren (efter svart och marint), men gult kommer starkt. Orange har blivit en ”statement” färg för att visa solidaritet.

 

Trend 10 – 100% mönster.

Det är extremt mycket mönster i vår bl a rutigt, körsbär, leopard, snake och olika sömmer som hålsömm/brodyr och smock.

 

Trend 11 – Text.

Text på topparna. Många idag vill väcka uppmärksamhet och visa din personlighet – och då gör man det gärna med en topp med en text på som visar vad man står för.

 

Trend 12 – Klänningsmode.

Av alla modeller för våren är klänningen absolut viktigast och står för 22 procent av försäljningen i England. Till våren kommer det bl a skjortblusklänningar, sommarklänningar, strandklänning, 30-talsklänningar med knappar fram, omlottklänningar, asymmetriska klänningar. Nyast känns dock skjortblusklänningen!

 

Trend 13 – 80-tal.

80-talet blir stort igen. Nu är det vida byxor, korta toppar, axelvaddar, puffärm mm som gäller. Gärna i härliga 80-tals färger. Dessutom kommer stentvätten tillbaka på denim och jeansen går högre upp i midjan och blir vidare igen.

 

Trend 14 – Kaftaner.

Utanpå dina plagg kan du gärna ha en cape eller kaftan (som en del av boho-trenden). Kaftaner finns även i genomskinliga material.

 

Trend 15 – Plisseringar.

Plisseringarna fortsätter i både byxor och kjolar.

 

Trend 16 – Stora smycken.

Stora halsband och örhängen. Till alla långa klänningar och lite större plagg passar de större smyckena bättre. Nu är det dags att leta upp dina 80-tals smycken och börja bära igen.

 

Välkommen till våren 2019. Det ser både kul och bra ut!

Charlotte Jacobsson Sekund

Ps. Största ökningen förra året stod ”Modest fashion” för, vilket är täckta kläder det vill säga längre kjolar, ärmar mm och riktar sig främst till muslimska kvinnor. Dessa kläder ökade sin försäljning med 500 procent!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *