Nu börjar säsongen för alla tillställningar såsom dop, student, konfirmation, bröllop, avslutningsfester och födelsedagskalas. Dessutom kommer ljuset in i våra liv – och helt plötsligt syns man igen. Huh eller kanske superkul!? Hur ska du tänka, hur ska du klä dig för att känna dig fin, oavsett om du ska ner på stan eller på fest? Här är tips (jag skrev dem redan förra året, men som är lika gångbara i år igen).

Klänning eller byxor? Enfärgat eller mönstrat? Det kan vara svårt att välja rätt klädsel. Mitt tips är att lägga ner lite extra energi på vad du ska ha på dig. Det är kul att klä upp sig och det gäller att piffa upp vardagen – så att varje dag inte blir den andra lik.

Om du är bortbjuden i vår planera gärna i god tid vad du ska ha på dig. I år tycker jag absolut att du ska välja en klänning. Utbudet har aldrig varit större! Välj färg, gärna mönster och i en bekväm modell (så du kan äta, dansa och ha trevligt). Men trivs du inte klänning hitta ett par snygga byxor och en liten kul topp till. Glöm inte smycken och smink. Det piggar upp!

Här kommer några av mina bästa tips:

Klä upp dig om du har lust. Livet är ibland tråkigt och grått, så du kan lika gärna ha lite roligt genom att klä upp dig. Oroa dig inte över att du är för fin. Njut av de uppskattade blickarna.

Klä dig för den figur du har och inte den figur du skulle vilja ha. Framhäv det du är mest nöjd med t ex dina ben eller midja.

Klä dig inifrån med snygga underkläder och en elegant underklänning. Behöver du hjälp med att dölja ”volanger” finns det många fina smidiga ”korsetter” från bl a Spanx.

Följ inte trender utan bär det du klär i. Då ser du även mer bekväm och glad ut.

Du behöver inte klä dig som alla andra, utan klä dig i färg och smycken du gillar. Gillar du ”more is more and less is a bore”. Kör så.

Ta gärna samma plagg som förra året, men uppdatera plagget med en ny kombination – ny sjal, smycke eller väska. Ekonomiskt och smart!

Ska du köpa ett nytt plagg, titta på dig själv noga i plagget. Blir du glad av det? Får du färg av det? Utgå från att din känsla och intuition är rätt.

Färg är alltid uppiggande. Speciellt är färg viktigt när du blir äldre eftersom hud och hår inte har samma lyster längre.

Acceptera att du inte är 30 längre och klä dig efter din ålder. Du ska absolut inte vara tant, utan vuxen – och du ska inte se ut som din dotters kompis.

Välj inte för kort eller för urringat – det kan sända ut fel signaler. Fundera över hur du vill upplevas. Låt kjolen eller klänningen gå ner till knät eller nedanför knät. Vad gäller ringningar finns grundregeln ”liten byst, rundringning”, ”storbyst, v-ringat”.

Den absolut enklaste outfiten ”alltid” är en svart klänning, svarta tunna strumpor och svarta skor. Till det tar du en sjal i en härlig färg och spännande smycken. Denna klänning kan du kombinera i det oändliga.

Vill du hellre ha byxor välj antingen ett par vida festbyxor och låt dem bölja ner över skorna (långa byxor förlänger också benen). Vill du ha smala byxor satsa på lite kortare byxor, typ cigarettbyxor, och ha svarta tunna strumpor och snygga svarta skor. När värmen kommer kan du gärna vika upp dem lite så att anklarna syns.

Ska du ut på middag med jobbet, så tänk på att synas. Välj gärna en röd klänning eller topp. Det signalerar makt och styrka. Glöm inte att fixa frisyren och sminka dig snyggt och toppa med ett par stora örhängen och/eller halsband.

Vad gäller skor kan du antingen ha en fin hög sko eller en platt sko, det spelar ingen roll. Ta det som du gillar bäst.

Handväska är ett måste om du ska iväg ut. Clutchen (liten väska) är snyggast, men annars får det bli en axelremsväska. Enligt Go’kvälls Hedvig ska väskan sluta vid midjan, men det tycker jag inte är så viktigt.

Glöm inte att ta med en sjal eller en kofta. Du vet aldrig om du hamnar vid en dragig dörr. Välj inte en varm stickad klänning, då du heller inte vet om du hamnar bredvid en öppen spis med brasa (och klänningen kan du inte ta av dig).

Vad gäller material fungerar allt. Självklart är siden otroligt snyggt material, men idag finns det fantastisk polyester som både är bekväm och snygg att sitta i en hel kväll.

Vi brukar säga att man har samma stil och smak hela livet, men det kan vara roligt att prova något nytt någon gång. Testa. Du kan bli glatt överraskad över en ny färg eller modell.

Tvätta rätt och förvara rätt. Använd rätt tvättmedel och tvätta hellre på för låg värme än för hög när plagget är nytt. Förvara kläderna så de inte tappar formen och använd bra galgar.

Ja det var alla mina råd just nu. Lycka till!

Charlotte Jacobsson Sekund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *