Klänning eller byxor? Enfärgat eller mönstrat? Det kan vara svårt att välja rätt klädsel till julmiddagen. Mitt tips är att lägga ner lite extra energi på årets utstyrsel. Välj en snygg blus och ett par festbyxor eller -kjol. Det är gångbart och tidlöst oavsett om det vankas stor julmiddag med familjen eller en middag med vännerna. Är det lite finare bjudningen – eller har du lust att klä upp dig – satsa på en klänning.

mestiltips1-1

Här kommer några av mina bästa tips:

Klä upp dig om du har lust. Livet är ibland tråkigt och grått, så du kan lika gärna ha lite roligt genom att klä upp dig. Oroa dig inte över att du är för fin. Njut av de uppskattade blickarna.

mestiltips3-1

Klä dig för den figur du har och inte den figur du skulle vilja ha. Framhäv det du är mest nöjd med t ex dina ben eller midja.

Klä dig inifrån med snygga underkläder och en elegant underklänning. Behöver du hjälp med att dölja dina ”volanger” finns det många fina smidiga ”korsetter” att ha under från bl a Spanx.

Följ inte trender utan bär det du klär i. Då ser du även mer bekväm och glad ut.

Du behöver inte klä dig som alla andra, utan klä dig i färg och smycken du gillar. Gillar du ”more is more and less is a bore”. Kör så.

Ta gärna samma plagg som förra julen, men uppdatera plagget med en ny kombination. Ekonomiskt och smart!

Acceptera att du inte är 30 längre och klä dig efter din ålder. Du behöver inte vara tant, men viktigt är att du inte ser ut som din dotters kompis.

mejul11-1

Ska du köpa ett nytt plagg, titta på dig själv noga i plagget. Blir du glad av det? Får du färg av det? Utgå från att din känsla och intuition är rätt.

Färg är alltid uppiggande. Speciellt är färg viktigt när du har passerat 70 år eftersom hud och hår inte har samma lyster längre.

Välj inte för kort eller för urringat – det kan sända ut fel signaler. Fundera över hur du vill upplevas. Låt kjolen eller klänningen gå ner till knät eller nedanför knät. Vad gäller ringningar finns grundregeln ”liten byst = rund-ringat”, ”storbyst = v-ringat”.

mestiltips4-1

Den absolut enklaste outfiten till jul är en svart klänning, svarta tunna strumpor och svarta skor. Till det tar du en sjal i en härlig färg och spännande smycken. En svart klänning kan du kombinera i mängder med olika varianter.

Vill du hellre ha byxor välj antingen ett par vida festbyxor och låt dem bölja ner över skorna (långa byxor förlänger också benen). Vill du ha smala byxor satsa på lite kortare byxor, typ cigarettbyxor, och ha svarta tunna strumpor och snygga svarta skor.

mestiltips2-1

Ska du ut på middag med jobbet, så tänk på att synas. Välj gärna en röd klänning eller topp. Det signalerar makt och styrka. Glöm inte att fixa frisyren och sminka dig snyggt och toppa med ett par stora örhängen och/eller halsband.

Vad gäller skor kan du antingen ha en fin hög sko eller en platt sko, det spelar ingen roll. Ta det som du gillar bäst.

Handväska är ett måste om du ska iväg ut. Clutchen (liten väska utan rem) är snyggast, men har du ingen clutch får det bli en axelremsväska. Enligt Go’kvälls Hedvig ska väskan sluta vid midjan, men det tycker jag inte är så viktigt.

Glöm inte att ta med en sjal eller en kofta. Du vet aldrig om du hamnar vid en dragig dörr. Välj inte en varm stickad klänning, då du heller inte vet om du hamnar bredvid en öppen spis med brasa (och klänningen kan du inte ta av dig).

Vad gäller material fungerar allt. Självklart är siden otroligt snyggt material, men idag finns det fantastisk polyester som både är bekväm och snygg att sitta/dansa i en hel kväll.

Vi brukar säga att man har samma stil och smak hela livet, men det kan vara roligt att prova något nytt någon gång. Testa! Du kan bli glatt överraskad över en ny färg eller modell.

Tvätta rätt och förvara rätt. Använd rätt tvättmedel och tvätta hellre på för låg värme än för hög när plagget är nytt. Förvara kläderna så de inte tappar formen och använd bra galgar.

mestiltips4cj-1

Ja det var alla mina råd just nu – men det kommer fler!

Charlotte Jacobsson Sekund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *